Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

česta pojava

Simptomi koji mogu značiti da imate intoleranciju na šećer

kolac – krofna – pixsell

“Šećer može uzrokovati upalu u crijevima, što može uzrokovati simptome poput nadutosti, grčeva, bolova u želucu, a možda čak i curenja iz želuca”, kaže dijetetičarka Danielle Venter za Romper

Ako volite jesti slatkiše, vjerovatno ste navikli na osjećaj koji slijedi iza njihove konzumacije. Naime, moglo bi se raditi o lošem osjećaju pa se možda pitate kako vaše tijelo podnosi šećer. Iako su alergije na šećer moguće, one su vrlo rijetke, ali intolerancija na šećer je nešto češća pojava.

“Šećer može uzrokovati upalu u crijevima, što može uzrokovati simptome poput nadutosti, grčeva, bolova u želucu, a možda čak i curenja iz želuca”, kaže dijetetičarka Danielle Venter za Romper, prenosi Index.hr.

Simptomi se obično pojavljuju vrlo brzo nakon što pojedete poslasticu. Uglavnom će se pojaviti oko dva sata kasnije, ali ponekad može proći i četiri do šest sati. “Ovisi o pojedenoj količini jer mala količina možda neće izazvati reakciju”, objašnjava Venter. “Neki simptomi poput nadutosti ili glavobolje se mogu pojaviti čak i dan ili dva nakon konzumacije”, kaže ona.

Nadutost

“Nadutost nikad nije ugodna. Osjećate se natečeno i letargično, a ako se vaše tijelo bori s probavom određenog šećera, bilo laktoze ili nečeg drugog, to može uzrokovati nadutost jer se taj šećer pokušava probiti kroz vaš probavni sustav”, kaže Venter.

“Konzumiranje više vlakana pomaže u borbi protiv zatvora i nadutosti”, kaže ona za Romper. “Izbjegavajte gazirana pića i žvakaće gume. Aktivirajte se da pokrenete crijeva”, dodaje

Plinovi

Višak plinova također može biti znak da ne podnosite šećer, kako kaže registrirana dijetetičarka Vanessa Rissetto. Uzimanje lijekova koji pomažu u ublažavanju plinova moglo bi pomoći, ali neće vas riješiti temeljne intolerancije, stoga biste trebali izbjegavati bilo koji šećer koji vas dovodi do ovakvog problema.

Tjeskoba

Smanjenje unosa šećera moglo bi pomoći smanjiti tjeskobu. Venter dodaje da alkohol i kofein također mogu pogoršati tjeskobu, dok redovita tjelovježba može pomoći u ublažavanju ovog simptoma.

Mučnina

Mučnina također može biti pokazatelj da imate intoleranciju na šećer, osobito ako imate i druge simptome poput plinova i nadutosti. “U nekim slučajevima najbolje rješenje je izbjegavanje spornih namirnica”, tvrdi dr. Jennifer Stagg.

Osjećaj slabosti

Sigurno ste već doživjeli pad šećera nakon što ste ga pojeli malo više. Međutim, veliki pad energije nakon jedenja šećera također može značiti da ga vaše tijelo ne podnosi dobro.

Upale zglobova

Šećer uzrokuje upalu, što nije dobro za vaše tijelo. Intolerancija na šećer može uzrokovati bolove u zglobovima, ali i upalu općenito. “Upala je temeljni čimbenik većine kroničnih bolesti”, kaže Stagg.

Loš san

San je iznimno važan za vaše cjelokupno zdravlje, ali postoji mnogo toga što ga može ometati – bilo da se radi o previše kofeina, kvrgavom madracu ili djetetu koje zahtijeva vašu pažnju i brigu u noćnim satima. Intolerancija na šećer može uzrokovati i noćno znojenje. Vrlo je nelagodno, a ujutro se možete osjećati iscrpljeno.

Drhtavica

“Postoji širok raspon simptoma koji se mogu dogoditi ako ne podnosite dobro šećer – mogli biste osjetiti hiperaktivnost ili drhtavicu neko vrijeme nakon što ste pojeli hranu s visokim udjelom šećera,” kaže Stagg.

Pazeći na vrstu šećera koju jedete, količinu i hranu s kojom ga kombinirate, mogli biste si pomoći da se osjećate bolje. Ipak, posjet liječniku ili alergologu i rad s dijetetičarom najbolji su načini ne samo da sa sigurnošću znate imate li alergiju ili intoleranciju već i da njima upravljate.