Kako se zaštititi

Simptomi opake spolne bolesti koji će jače pogoditi muškarce

muskarac – stomak – bolest

Kod 90 posto zaraženih muškaraca prvi simptomi se pojave već unutar nekoliko dana ili sedmica nakon zaraze

Najbolja zaštita od spolno prenosivih bolesti je upotreba kondoma tokom spolnog odnosa, posebno ako stupate u odnos s novim partnerom.

Jedna od najčešće prenosivih spolnih bolesti je gonoreja ili kapavac koju uzrokuje bakterija gonokok Neisseria gonorrhoeae i koja dovodi do infekcije mokraćnih i spolnih organa, a katkad i rektuma, grkljana i očiju. Simptomi infekcije izraženiji su kod muškaraca i javljaju se najčešće već nakon nekoliko dana nakon infekcije.

Kod žena se bolest najčešće ne manifestira na početku, već tek u poodmakloj fazi infekcije što može u konačnici uzrokovati i neplodnost. Stoga je vrlo bitno na vrijeme prepoznati simptome i započeti liječenje antibioticima.

Kod 90 posto zaraženih muškaraca prvi simptomi se pojave već unutar nekoliko dana ili sedmica nakon zaraze, a prekasno liječenje može imati za posljedicu upalu prostate, mokraćne cijevi ili pasjemenika. Kod žena se upala može proširiti na maternicu i jajovode te izazvati upalu zdjelice te neplodnost.

Infekcija gnokoknom bakterijom kod muškaraca uzrokuje neugodne simptome poput osjećaja “žarenja” pri mokrenju, bolova, mutnog urina te gnojnog iscjetka iz spolnog organa. Kod žena mogu biti prisutni tek slabi osjećaj boli i “žarenje” pri mokrenju. Moguć je i gnojni iscjedak, bolovi prilikom spolnog odnosa te u donjem dijelu trbuha. U nekim slučajevima javljaju se i mučnina i povraćanje, a tada je to znak da se infekcija proširila na jajovode. U oba spola, infekcija može zahvatiti i grlo ili stražnje crijevo.

Gonoreja se prenosi s jednog zaraženog partnera na drugog (vaginalnim, analnim ili oralnim odnosom) te je moguć prijenos s majke na dijete tokom poroda, a liječi se antibioticima, no vrlo je važno započeti s liječenjem što prije. Moraju se liječiti oba partnera, a do izlječenja se savjetuje suzdržati od spolnih odnosa ili koristiti kondom.