Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sin joj otišao na spavanje, ujutro ga pronašla mrtvog

JS53599522

Ožalošćena majka ispričala je kako je njen sin umro u svojoj spavaćoj sobi samo nekoliko sedmica nakon što je dobio “posao iz snova”. Ona sada želi upozoriti na smrtonosni sindrom…

Sheila Wilson (37) bila je tako ponosna na svog sina Johna (18) kad je dobio posao profesionalnog ispitivača online igrica. 27. decembra 2011. ona mu je poželjela laku noć, dok je on išao u svoju sobu logovati se na igraću konzolu.

Ali ujutro, Johna je na podu pronašla 11-godišnja sestra Caitlin. Iako je pozvana Hitna pomoć, nisu uspjeli spasiti tinejdžera.

Obdukcija je pokazala da je John umro od sindroma iznenadne smrti, poznatog i kao SADS, koji je uzrokovan nekim bolestima srca. Sada, tri godine kasnije, majka govori o svom gubitku.

– Slavili smo što je John dobio posao koji je toliko želio. Bilo je oko ponoći kad je John rekao laku noć i da će uključiti Xbox, , ispričala je majka za Daily Record.

“Sljedećeg jutra nije sišao na doručak, pa sam poslala Caitlin po njega. Vratila se i rekla da nešto nije u redu s Johnom. Ustrčala sam na sprat i našla ga na podu s pauziranom igricom. Njegove slušalice su mu još bile na ušima. Sve je izgledalo kao usporeni snimak, znala sam da sam ga izgubila. Moj cijeli svijet se raspao taj dan”.

Sindrom iznenadne smrti kod odraslih je krovni termin koji se koristi za opisivanje različitih uzroka srčanog zastoja koji se javljaju u budnom stanju, tokom sna ili nakon vježbanja.

“U trenutku kad sam rekla ‘laku noć’, nisam mislila da je to posljednji put da vidim sina živog. Rečeno mi je da je John umro od sindroma iznenadne smrti kod odraslih, a ja nisam znala šta je to. Nije bilo nikakvih znakova upozorenja, nije imao zdravstvenih problema. Uvijek je brinuo o zdravlju. Ne razumijem kako neko tako mlad može iznenada otići.”

Postoji potreba da se više istraži ovaj sindrom, kao i podigne svijest o njemu, kako bi porodice poput moje dobile bolje odgovore.

Istraživanja su pokazala da je za samo dvije godine u Velikoj Britaniji umrlo 500 ljudi od sindroma iznenadne smrti odraslih, a većina su bili mladi ljudi. Uvijek pogađa zdrave ljude koji nisu imali nikakve simptome.