Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindrom noćnog prejedanja kod djece nije nimalo bezazlena stvar

dijete_hrana

Vaš mališan prije podne ne može da pojede ni voćku, a onda tokom noći mahnito otvara frižider i ubacuje u stomak sve što mu padne na pamet?

Ukoliko vam je bliska ova slika, vrlo je vjerovatno da vaše dijete pati od sindroma noćnog prejedanja.

Jasno vam je da on može da dovede do suvišnih kilograma, ali stručnjaci upozoravaju da je od toga važnije da se pronađe uzrok grickanja hrane u sitne sate, jer situacija može da bude mnogo ozbiljnija od buckastog izgleda.

Utjehu u frižideru uglavnom pronalaze osobe pod stresom i one koje pate od depresije. Od sindroma noćnog prejedanja pati 1,5 odsto ukupne svjetske populacije, od čega je 42 procenta gojaznih i 44 odsto obolelih od depresije. Zato provjerite da li vaše dijete ima neke druge probleme, da li ga nešto muči i zbog nečeg odlazi tužno u krevet?

Situacija nije bezazlena, ali nije ni bezizlazna. Poremećaj treba i može da se liječi, a u tome je vrlo uspješna psihoterapija, uz naravno – promjenu režima ishrane i načina života.

Obroci moraju da budu češći, manji i uravnoteženi, a doručak je najvažniji. Salata i voće su preporuka za veče, uz obavezno opuštanje, jer je očigledno da je djetetu potrebno.