Sipanje vode u istu plastičnu bocu opasno je za vaše zdravlje

plasticna boca

Testiranje bočica za vodu pokazalo je katastrofalan rezultat u slučajevima kada stalno nadopunjujete istu bočicu s vodom.

Pazite, unosom dvije litre vode dnevno možda ste obavili onaj dio koji se odnosi na hidrataciju tijela, ali ako ne birate pažljivo iz čega pijete uzalud je sve.

Naime, mnogi, kako bi se natjerali na ispijanje više litara vode na dan piju vodu iz boce, ali često samo nadopunjavaju stare plastične boce vodom.

Prema rezultatima istraživanja koje je objavio metro.co.uk, sve te stalno nadopunjavane bočice pune su bakterija. Kako je navedeno u istraživanju, ispijanje vode iz takvih bočica isto je kao da ste polizali WC školjku.

Iako se test radio na bočicama sportaša, isto vrijedi i za sve ostale.

‘Najzagađenija’ bočica imala je preko 900.000 kolonija bakterija, što je čak i daleko više nego broj bakterija u prosječnoj WC školjki.

To je naravno ekstreman primjer iz istraživanja, ali u prosjeku su bočice imale nešto više od 313.000 kolonija bakterija što je dovoljno za brigu.

Što stručnjaci preporučuju? Kao prvo, perite bočice što češće, čak i kad mislite da su dovoljno čiste. Također, pažljivo birajte kakve bočice kupujete. Bočice koje su idealne za razvoj bakterija su one koje imaju klizni čep, odnosno čep koji klizi gore-dolje.

Puno manje bakterija pronađeno je u klasičnim bočicama, s običnim čepom, a najbolja je opcija ispijanje vode na slamku. I da slamku naravno redno mijenjate. Bočica koja je ‘najzdravija’ i u koju se isplati investirati je ona od nerđajućeg čelika.