Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Širi se svijetom: Korisnici droge “flakka” potpuno gube razum (VIDEO)

26/06/2015

Policija na Floridi upozorila je na raširenost sintetičke droge koja je poznata po tome da uzrokuje neizmjerno neobično ponašanje, pa čak i smrt za korisnike.

Flakka se uspoređuje sa solima za kupanje u smislu utjecaja i ubrzanom porastu konzumiranja kod korisnika jeftinih droga. Ta droga, prema dr. Danu Lynchz, može biti u obliku malih kristala ili praha. U drugim je državama poznata i kao “gravle”, piše Florida Today.

Može se šmrkati ili udisati.

– Radi se o sintetičkoj drogi, pa je to pomalo strašno, rekao je Lynch, te dodao da ima visok potencijal za zloupotrebu.

Njezin utjecaj je veoma sličan onome što se vidi kod narkomanskog konzumiranja soli za kupanje, kod koje je u protekloj deceniji došlo do visoke razine konzumacije u ilegalnom smislu.

– Flakka uzrokuje halucinacije i može povećati tjelesnu temperaturu na visoku razinu. Roditelji bi trebali razgovarati s djecom o ovoj smrtonosnoj sintetičkoj drogi i biti svjesni što njihova djeca pretražuju i što kupuju online, rekla je Pam Bondi, državna tužiteljica Floride.

Dodaje da Flakka nije nova te da je njezin glavni sastojak alfa-pirolidinopentiofenon zabranjen od 2012. Od septembra, samo u Floridi od te je droge preminulo 18 ljudi.

Neobična ponašanja u ljudi koje izaziva konzumacija Flakke su i slučaj iz Melbourna gdje je u maju nag 17-godišnjak vikao na policajce: “Ja sam sotona!”

Zbog ovakvih slučajeva australske su vlasi dogovorile politiku, da u slučaju kada dobiju dojavu o konzumaciji droge za koju se sumnja da je sintetička, s policijom na teren izlaze i ostale spasilačke jedinice, vatrogasci i medicinska pomoć.

Na Floridi su opak primijetili kao je ova droga sve popularnija. Njezina relativno niska cijena u usporedbi s drogama kao što su kokain, još više potiče njezinu popularnost.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.