Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Sitnica koja smanjuje koeficijent inteligencije

05/06/2015

Infekcije ne samo da slabe imunološki sistem, već će uticati i na performanse vašeg mozga.

U istraživanju je učestvovalo 190.000 muškaraca koji su radili test inteligencije nakon što su preležali neki vid prehlade. Rezultati su pokazali da su ostvarili u prosjeku dva poena manje ispod nacionalnog proseka. Oni koji su češće posjećivali ljekara imali su za čak devet poena slabiji rezultat od prosjeka.

Kako je to moguće?

Infekcije aktiviraju određene moždane ćelije koje su povezane s vašim imunološkim sistemom, kaže autor studije, univerzitetski profesor Michael Eriksen Benros. Te projmene šalju informacije ostalim ćelijama mozga, pa može doći do kognitivnih problema.

Na sreću, ne treba vam strogi karantin da biste se borili protiv infekcija. Najbolji način da ostanete zdravi jeste da redovno perete ruke, napominju naučnici. Većina muškaraca preskače pranje ruku u 50 posto slučajeva i to rade kraće nego što bi trebalo, kaže Charles Gerba, profesor i eksperimentalni mikrobiolog sa Univerziteta u Arizoni.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.