Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjedenje sa prekrštenim nogama nije štetno

selena gomez

Bilo je dosad u medijima priča i raznih nagađanja je li i koliko štetno dugoročno sjediti s prekrštenim nogama. Ako ste se zabrinuli jer ste jedan od onih koji nesvjesno, svaki dan tako sjede i po nekoliko sati, čini se kako možete odahnuti.

Ako predugo sjedite u istoj poziciji, može se dogoditi da vam noga utrne zbog pritiska na živac iza koljena. Naravno, riječ je o privremenom stanju i čim promijenite položaj, vratit će se i osjet u utrnutim udovima.

Dugoročno, čest osjećaj utrnutosti neće ostaviti i dugoročne posljedice na zdravlje.

Ako mjerite tlak kod liječnika, prije mjerenja bit ćete upozoreni da opustite ruke uz tijelo i da sjedite bez prekriženih nogu jer se vjeruje da će upravo položaj s prekriženim nogama uzrokovati krivo očitanje zbog mogućnosti većeg tlaka. Tome u prilog idu i rezultati čak sedam istraživanja provedenih do 2010. godine, dok tek jedno istraživanje to nije dokazalo.

Povišenje krvnog tlaka događa se kada sjedite nogu prekrštenih u koljenu, ali to se ne događa ako noge prekrižite u zglobu. Ipak, kada noge ispravite i tlak će se normalizirati. Poseban rizik nose osobe koje i inače pate od povišenog krvnog tlaka, a kod njih su i očitanja bila znatno viša kada su prekrstili noge u odnosu na zdrave osobe u istom položaju. Stoga je preporuka da ne sjedite prekriženih nogu ako imate problema s visokim tlakom jer to može uzrokovati vensku trombozu, upozoravaju liječnici i istraživači.

Ako nemate spomenutih zdravstvenih problema, nemate ni razloga za zabrinutost, tvrde stručnjaci. Sjedenje prekriženih nogu neće vam donijeti nikakve zdravstvene probleme ako ste inače zdrava osoba, a ako prekrižite noge, osoba koja sjedi pored vas u nekom sredstvu javnog prijevoza, zasigurno će vam biti zahvalna.

Njemački, pak liječnici upozoravaju kako ljudi nisu stvoreni za sjedenje. Savjetuju da svako malo promijenite položaj uz napomenu da tokom sjedenja nije ključno držati se uspravno s pogledom prema naprijed.