Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

istraživanje

Slabo konzumiranje voća i povrća ubija srce

voce_povrce_pijaca

Istraživači su ustanovili da optimalan unos voća iznosi 300 grama dnevno, što je ekvivalent dvjema manjim jabukama, a optimalan unos povrća dnevno, uključujući i mahunarke, iznosi 400 grama

Neadekvatno konzumiranje voća i povrća godišnje u svijetu odgovorna je za više od dva miliona smrtnih slučajeva od posljedica kardiovaskularnih bolesti.

Kako navodi “Science Daily”, naučna studija pokazuje da je svaka sedma smrt od posljedica kardiovaskularnih bolesti povezana sa nekonzumiranjem dovoljne količine voća, a svaka dvanaesta je posljedica nekonzumiranja dovoljno povrća.

Istraživači su zaključili da slabije konzumiranje voća i povrća svake godine u svijetu dovodi i do 1,3 miliona smrtnih slučajeva od posljedica moždanog udara.

Naučnici napominju da su voće i povrće bogati vlaknima, kalijumom, magnezijumom, antioksidansima i fenolima – sastojcima koji regulišu krvni pritisak i holesterol, dok bakteriološku floru u crijevima održavaju zdravom i raznolikom.

Osobe koje jedu više voća i povrća manje su podložne prekomjernoj gojaznosti, što smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Istraživači su ustanovili da optimalan unos voća iznosi 300 grama dnevno, što je ekvivalent dvjema manjim jabukama, a optimalan unos povrća dnevno, uključujući i mahunarke, iznosi 400 grama.