Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Slavni matematičar pred pogibiju bio na pragu velikog otkrića!?

30/05/2015

Poznati matematičar John Nash koji je prošlog tjedna poginuo u saobraćajnoj nesreću, samo je nekoliko dana prije smrti svom prijatelju, matematičaru Cedricu Villaniju, rekao da je otkrio zamjenu za Einsteinovu teoriju relativnosti.

Villani je za The Times izjavio: “Objasnio mi je da vjeruje kako je otkrio zamjenu za Einsteinovu jednačinu”.

Dodao je i da je Nash vjerovao da će njegova zamjena pomoći pri daljnjem istraživanju kvantne gravitacije.

Mnogi se već pitaju je li Nash prije smrti bio na tragu revolucionarnog otkrića.

Einstein je 1915. god. objavio opću teoriju relativnosti, u kojoj se gravitacija ne definira kao privlačna sila između dvaju tijela, već kao sastavni dio prostora i vremena. Ukratko, da povećanjem gravitacije i vrijeme sporije prolazi.

Johna Forbesa Nasha, Jr. mnogi su smatrali genijalcem, ali i ekscentrikom. Osvojio je Nobelovu nagradu za ekonomiju 1994. zbog svog rada na teoriji igre.

Pojednostavljeno rečeno, teorija igara bavi se situacijama konflikta između dvaju ili više sudionika. Cilj je odrediti ponašanje sudionika koje je za njih najpovoljnije, pod pretpostavkom da su racionalni. Budući da konflikti u stvarnom životu obično nisu podložni jednostavnim pravilima, teorija igara uglavnom je ostala u okvirima akademskih primjera, a u praksi se dosta rijetko koristi. Ipak, radi se o teoriji koja povezuje nekoliko grana matematike i dala je važne doprinose razumijevanju ponašanja u ekonomiji, sociologiji, psihologiji i teoriji evolucije.

Prema Johnu Nashu je i snimljen film “Prelijepi um” u kojem je slavnog matematičara utjelovio Russell Crowe.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.