Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

crna statistika

Slučajevi samoubistava djece dosegli nezabilježeni rekord u Japanu

japan samoubistva

Japan je tokom školske godine u 2020. godini zabilježio 415 samoubistava među školarcima od 6 do 18 godina – najveći broj od 1974. godine, otkad se vodi evidencija

Samoubistva među japanskom djecom školskog uzrasta dostigla su rekordni nivo tokom prošle školske godine, prema izvještaju ministarstva obrazovanja.

Japan je tokom školske godine u 2020. godini zabilježio 415 samoubistava među školarcima od 6 do 18 godina – najveći broj od 1974. godine, otkad se vodi evidencija, prenosi CNN.

Iza samoubistava stoji niz faktora, uključujući porodične probleme, loše školske rezultate, odnose s drugom djecom i bolest, izvijestio je japanski javni servis NHK.

Razlog za više od polovine samoubistava prijavljenih prošle školske godine bio je nepoznat, saopćeno je iz NHK-a.

Ta brojka je bila 31 posto veća u odnosu na prethodnu školsku godinu, kada je samoubistvo izvršilo 317 učenika.

– Porast broja samoubistava je nešto što ukazuje na alarmantnu situaciju – rekao je za NHK Eguchi Arichika, šef odjela za djecu i studentska pitanja japanskog ministarstva obrazovanja.

Japansko ministarstvo obrazovanja provodi godišnje istraživanje škola na svim nivoima i prikuplja podatke o samoubistvima, maltretiranju i samovoljnim odsustvima iz škole.

Izvještaj objavljen u srijedu je također otkrio da je više od 190.000 učenika osnovnih i srednjih škola prošle školske godine bilo van nastave 30 dana ili više, naveo je NHK. To je rekordno visoka brojka i porast je za osam posto u odnosu na prethodnu godinu.

– Rezultati pokazuju da je pandemija uzrokovala promjene u školskom i porodičnom okruženju i imala uticaj na ponašanje djece – rekao je Eguchi.

Dodao je da ministarstvo želi olakšati pristup načinima na koje ljudi mogu dobiti pomoć i osigurati da djeca koja ne mogu pohađati školu mogu nastaviti učiti.

Nije još uvijek jasno koliko su zatvaranje i izolacija tokom pandemije doprinijeli povećanju izostanaka iz škole. Osnovne i srednje škole bile su zatvorene u Japanu od marta do kraja maja 2020. godine. Japanska školska godina počinje u aprilu i završava se u martu naredne godine.

Istraživanje je pokazalo da je oko 30.000 učenika bilo udaljeno od škole 30 ili više dana zbog zabrinutosti oko pandemije koronavirusa, objavio je NHK.