Život i zdravlje

Sve životinje dobro

Snježne padavine nisu omele rad “Pionirske doline”

04/01/2019

Lavovi, antilope i zebre su zatvoreni u nastambama i posjetioci ih ne mogu vidjeti kada je temperatura ispod pet stepeni.

Sve životinje koje se nalaze u sarajevskom zoološkom vrtu Pionirska dolina su dobrog zdravstvenog stanja.

U zoo vrtu se nalazi više od 500 životinja, odnosno više od više od 50 životinjskih vrsta, o kojima se svakodnevno brine tim veterinara. Svakodnevno imaju obezbijeđene dovoljne količine hrane bogate vitaminima i mineralima, dovoljno vode i njihove nastambe su utopljene, potvrdila je Feni stručna saradnica za informiranje KJKP”Park” Aldijana Hamza.

Dodala je da pojedine životinje tokom cijelog dana posjetioci mogu vidjeti u otvorenim dijelovima njihovih nastambi, dok životinje koje potiču iz toplijih krajeva tokom dana, kada je temperatura ispod pet stepeni, ne izlaze na otvoreno, odnosno budu u termoizoliranim zatvorenim dijelovima nastambi.

– Lavovi, antilope i zebre su zatvoreni u nastambama i posjetioci ih ne mogu vidjeti kada je temperatura ispod pet stepeni. Jedan dio životinja koje su smještene u terariju su vidljive posjetiocima tokom cijele godine s obzirom da se nalaze u boksovima koje imaju staklene portale. Te životinje su majmuni, boa, lemuri, merkati, kajman – pojasnila je Hamza.

Istakla je da snježne padavine nisu omele rad rekreaciono zabavnog centra “Pionirska dolina” i zoo vrta te da se sve odvija onako kako je predviđeno planom. Bez obzira na snijeg i nisku temperatura posjetioci dođu da uživaju u ljepotama Pionirske doline i tokom zimskog perioda.

Kapije Pionirske doline otvorene su svaki dan od 08.00 do 16.00 sati. Staze za šetnju, odmor i rekreaciju su prohodne i svakodnevno se mašinski i ručno čiste.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.