Život i zdravlje

So nije samo začin, ona je i lijek

16/05/2015

Osim što služi kao začin, so je sastavni dio našeg tijela, ali i života. Koristi u kuhinji, ali ona može poslužiti i u zdravstvene svrhe.

Ako vas boli grlo

Napravite mješavinu od 1 kašičice soli i 2,5 dl vode i miješajte dok se so ne otopi. Rastvorom grgoljite usnu duplju nekoliko puta dnevno.

Opekotine u ustima

Ako ste pojeli nešto vruće ili ljuto i spržili jezik, napravite rastvor od pola kašičice soli i dva decilitra mlake vode i grgoljite svakih sat vremena.

Za bolne i osetljive desni

Napravite rastvor od 1 kašičice soli i 1 dl mlake vode i ispirajte usnu šupljinu što češće.

Zubobolja

Ovo je privremeno rješenje prije odlaska kod zubara i samo umanjuje bol. Ispirajte usta rastvorom od 1 dl mlake vode, 2 kašike sirćeta i 1 kašičice soli.

Alergije i upale sinusa

So je spas za iziritiranu sluzokožu. Prokuhajte 2 do 3 dl vode, te dodajte soli toliko da voda bude slana kao morska (ne preslana). Čekajte da se ohladi na sobnoj temperaturi, prebacite u bočicu od kapi za nos i dva puta dnevno nakapajte u nos.

Ubodi insekata

So može da ublaži bol i smanji otok kod uboda pčele ili nekog drugog insekta. Od soli i vode napravite gustu pastu. Nanesite je na mjesto uboda, ostavite da tako stoji dok se so potpuno ne osuši. So će smiriti iritaciju na koži i smanjiti bol.

Otečene noge

Napravite kupku za noge koja će smanjiti otok zglobova i odmoriti noge. U lavor sipajte toplu vodu i dodajte oko 4 kašike soli i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, nane ili eukaliptusa. Držite noge u lavoru oko pola sata.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.