Život i zdravlje

jednostavni savjeti

Sparina vas ubija? Ova 4 savjeta će vam pomoći, a jedan uključuje i izbjegavanje klime

02/07/2020

Zbog sparine i velikih vrućina često se osjećamo umorni i bez snage

Pomozite si jednostavnim savjetima; jedite laganu hranu, pijte puno tekućine, izbjegavajte teške fizičke aktivnosti, ali i ne pretjerujte s klimom.

1. Hranite se pametno

Ponekad je toliko vruće da nemamo volje jesti, ali kako bi energija ostala na nivou potrebno je pojesti barem malo svakih par sati.

Najbolji izbor su lubenica, celer, narandže i zelena paprika koji su puni vode i ostalih hranjivih tvari. Kombinirajte ih s proteinima kako bi nivo šećera u tijelu bio stabilan.

Izbjegavajte pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela, uzimajući puno sezonskog voća i povrća.

2. Pijte vodu i sportska pića

Svi naši organi i stanice zahtijevaju vodu kako bi pravilno funkcionirali, a istraživanja su pokazala kako i slaba dehidracija može imati negativan učinak na raspoloženje i obavljanje jednostavnih zadataka. Zato, pijte puno vode i svakodnevno uključite u prehranu tekućine bogate elektrolitima kao što su sportska pića.

3. Umjereno s klimom

Oprez pri naglim prijelazima toplo-hladno, a to se posebno odnosi na srčane bolesnike! Npr. ulazak u hladnu vodu ili u pretjerano klimatiziran prostor izaziva “stezanje” krvnih žila, a koban može biti i izlazak iz rashlađenog prostora na vrućinu. Temperaturna razlika između klimatiziranog i vanjskog prostora ne bi smjela biti veća od sedam stepeni.

4. Osvježite se

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan kuće, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka. Ipak, najpametnije je da ne izlazite ako ne trebate između 10 i 17 sati.

Komentari

Autor: Ordinacija.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.