Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spektakularni bijeg hobotnice Inkyja iz akvarija

Inky

Mužjak novozelandske hobotnice Inky postao je planetarna medijska zvijezda zbog domišljatog bijega iz nacionalnog akvarija u Napieru.

Toga dana u siječnju čuvari su vidjeli da je Inkyjev bazen prazan, a rešetka na vrhu odškrinuta. Slijedeći tragove shvatili su da se lukavi glavonožac dočepao odvodne cijevi koja vodi u slobodu Tihog ocena, prenosi Hina.

Njegovu priču, među ostalima, objavili su CNN, časopis Time i National Geographic. Njegovu bivšu čuvaricu Robyn McLean ne čudi interes medija za Inkyjevu priču.

Njegova inteligencija iznenadila je mnoge. Podigao je rešetku, spustio se dva metra niz zid, prešao preko dna akvarija i ugurao se u odvodnu cijev. Baš onu koja vodi u ocean. I sve je to učinio noću kad nema ljudi. Mislim, to je genijalno, rekla je McLean.

Hobotnice nemaju kostiju, osim u kljunu, i zato mogu stati u iznimno male prostore, poput cijevi. A poznato je da su vrlo inteligentne i znaju se koristiti oruđem. Inky je u akvariju bio oko godinu dana. Donio ga je ribar koji ga je pronašao u vrši za rakove.

Bio je u lošem stanju, bez nekoliko krakova, pa je ostavljen na rehabilitaciji. Po svemu sudeći Inky se odlično oporavio, a u akvariju, u kojem je ostala još jedna hobotnica, malo će pojačati sigurnost.