Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Murtaza Ahmadi

Srceparajuća priča o Messijevom najvjernijem fanu dobila još tužniji nastavak

messi Murtaza Ahmadi

Murtazina porodica među porodicama je koje su morale napustiti Džagori nakon što su talibanski militanti napali to područje u novembru

Murtaza Ahmadi, sedmogodišnji obožavatelj fudbalera Barcelone Lionela Messija koji je stekao internetsku slavu svojim dresom kućne izrade, morao je napustiti dom u jugoistočnoj pokrajini Gazni zbog napada talibana.

Murtazina porodica među porodicama je koje su morale napustiti Džagori nakon što su talibanski militanti napali to područje u novembru. Porodica je unajmila malu sobu bez grijanja u Kabulu.

Mali ljubitelj fudbala privukao je pažnju društvenih mreža putem kojih je fotografija na kojoj nosi ‘dres’ od plavo-bijele plastične kese na kojoj je napisano Messi i broj 10 obišla svijet.

Nakon što se priča proširila, došla je i do slavnog fudbalera, s kojim se dječak susreo u Kataru 2016.

Prije susreta Murtaza je dobio fudbalsku loptu i potpisani dres koji mu je Messi poslao preko UNICEF-a. Messi je ambasador dobre volje UNICEF-a.

Kad se vratio u Afganistan, njegovoj su porodici anonimno prijetili da će oteti dječaka ako ne isplate veću svotu novca.

Zbog toga su mu roditelji ograničili kretanje izvan kuće, prema izjavama njegova 17-godišnjeg brata Humajuna Ahmadija i majke Šafike Ahmadi.

Talibani su napali njihovo inače mirno područje gdje su živjeli. Morali su na brzinu pobjeći po noći, ostavivši sve u kući, između ostalog i loptu i dres koji je dobio od slavnog fudbalera.

“Kako sam to mogao nositi sa sobom, kad sam morao bježati?”, rekao je Murtaza.

Šafika Ahmadi rekla je da se njezin sin nije htio vani igrati loptom jer se bojao da je ne ošteti.

“Omotao je nogometnu loptu s četiri plastične kese i svaki dan bi me pitao gdje se nalazi”, rekla je.

“Pobjegli smo iz kuće samo u onome što smo imali na sebi”, rekao je Humajun Ahmadi.

Porodica je provela pet noći u zabačenom gradiću, kazao je.

Murtazina majka rekla je da se zbog situacije porodica ne može vratiti.

Više od 306.000 ljudi u Afganistanu moralo je ove godine napustiti svoje domove zbog sukoba, navodi se u izvještaju UN-ova ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) objavljenom u srijedu.