Sreću je potražio u Njemačkoj, no brzo se razočaran vratio kući

Vid Banić iz Virovitice jedan je od mnogih koji su potražili bolji život u Njemačkoj, no nakon nekog vremena odlučio se ipak vratiti u Hrvatsku. Shvatio je da jedna plata nije dovoljna da njegova porodica živi u Njemačkoj. Kao i mnogi drugi, poželio je da mu se u inostranstvu pridruže žena i dvoje djece.

– U inostranstvu ovisi koji posao radite, jeste li sami ili imate porodicu. Sve to utječe hoćete li s poslom vani biti zadovoljni ili će vam on biti razočaranje, kao što je meni – kazao je Vid za Virovitički list.

On je četiri mjeseca radio kao dostavljač paketa i to po 16 sati dnevno. U najboljem slučaju plata mu je bila oko 1400 eura. Sam je vozio kombi, komunicirao s klijentima te mu je mobitel bio upaljen 24 sata dnevno. Živio je u trosobnom stanu s kolegama radnicima, a svaki od šestorice plaćao je po 200 eura za smještaj.

– Stanarina je u Njemačkoj jako skupa, za nas četvero trebalo bi nam oko hiljadu eura samo za stanarinu s režijama, a moja se plata u najboljem slučaju kreće do 1400 eura. Supruga, koja ovdje ima stalan posao, budući da je majka dvoje djece koja još ne idu u školu, u Njemačkoj može raditi samo na pola radnog vremena, odnosno najviše četiri sata. Živjeti samo od moje plate, ne bi nam bilo dovoljno – govori Vid o razlozima povratka u Hrvatsku.

S njim se vratilo i dvadesetak drugih kolega, a po povratku se zaposlio kao sezonac u plastenicima i imao je sreće što je uskoro dobio stalan posao.

– Ako moram birati između porodice i posla, uvijek ću odabrati samo onu varijantu koja nam omogućuje da ostanemo zajedno – poručuje Vid koji je radio u Hannoveru i Karlsruheu.