Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta će biti sa Zemljom kada potrošimo svu naftu i ugalj?

planeta

Skupina klimatologa s nekoliko kanadskih univerziteta izračunala je koliko bi se Zemlja zagrijala ukoliko bi čovječanstvo ustrajalo na tome da potroši sva fosilna goriva. Uz konzervativnu procjenu da bi se to dogodilo do 2300., te da bi se pritom u atmosferu oslobodilo 5000 milijardi ugljičnog dioksida, svijet bi se zagrijao za 10 stepeni Celzijusa objavio je Nature climate change.

Do sada su procjene da bi ovom stopom potrošnje nafte, ugljena i plina čovječanstvo do kraja stoljeća moglo osloboditi 2000 milijardi tona CO2, što se općenito smatra apsolutno prevelikim zagađivanjem ukoliko se život na Zemlji ne namjerava ugrožiti zagrijavanjem većim od dva stupnja Celzija. To se, naime, smatra granicom preko koje bi klimatske promjene postale dugoročno nepovratne.

U posljednje vrijeme se zbog porasta razine mora čak smatra da bi već i 1,5 stepeni Celzijusa bilo previše. Svako novo ljeto je rekordno vruće. Uz takve trendove, naši bi unuci do 2100. mogli živjeti u svijetu u kojem bi nam rive uz Jadran bile metar i pol ili i dva ispod razine mora, u kojem bi se smjenjivale žestoke vrućine s razornim uraganima i povremenim provalama kratkih, ali katastrofalnih hladnoća.

Nedavo je izmjereno da je nakratko temperatura na sjevernoj Zemljinoj hemisferi narasla za više od kataklizmičkih dva stupnja. Agencijske vijesti diljem svijeta već navode izvještaje o otocima koji su nestali ispod mora koje već raste. Tropske bolesti, poput zika virusa, ili tropski nametnici, poput tigrastih komaraca, već se šire po Europi i Sjevernoj Americi.

Razmjeri kataklizme nakon rasta temperature od 10 stepeni Celzijusa, danas su teško zamislivi. Svijet naših pra i čukununuka u velikom dijelu bi bio potpuno lišen života. A tamo gdje bi se još moglo kako tako preživjeti, harale bi jezive nepogode, glad, bolesti i rast razine mora od nekoliko desetaka metara, jer bi najsnažnije zatoplili polovi, i do 20 stupnjeva Celzija, te bi se uslijed toga otopili.