Šta će se dogoditi ako pojedete bijeli luk na prazan želudac?

bijeli-luk333

Bijeli luk sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzimi, eterična ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor i fosfor.

Glavni sastojak bijelog luka je alicin koji posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje, ali taj “čudesni sastojak” zaslužan je i za još nešto.

Iako bi mnogi mogli pomisliti kako se “priroda poigrala” pa je baš bijelom luku dala afrodizijačke osobine, nauka je potvrdila da alicin potiče protok krvi u spolne organe, što ima afrodizijačko djelovanje.

Bijeli luk i njegovi sastojci podvrgnuti su brojnim istraživanjima koja su masovno dokazala njihovo djelovanje na infekcije prouzročene bakterijama i virusima. Istraživanja potvrđuju i da bijeli luk ima antikancerogene osobine.

Redovno konzumiranje većih količina bijelog luka smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka, posebno raka rektuma i bubrega. Koristi se za mnoge tegobe i na razne načine. Za bradavice na tijelu stavi se prerezani komadić bijelog luka i zalijepi flasterom preko noći. Ponavlja se po potrebi dok ne otpadne.

Za bolove u uhu, potrebno je prokuhati dva češnja bijelog luka pa nekoliko kapi nakapati u uho. Bijeli luk će pomoći i kod reumatskih bolova, samo je potrebno protrljati bolno mjesto bijelim lukom. Za nesanicu se savjetuje navečer pojesti salatu s bijelim lukom, a opustit će i bolne mišiće.

Ali šta će se dogoditi ako pojedete bijeli luk na prazan želudac?

Naučnici su potvrdili da konzumiranje bijeloga luka na prazan želudac povećava njegovu djelotvornost. Zbog toga, ako vas muče određene zdravstvene tegobe, konzumirajte bijeli luk na prazan želudac. Redovna konzumacija bijelog luka potaknut će cirkulaciju, sniziti povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi i prevenirati moždani udar.