Šta djeca nasljeđuju od majke, a šta od oca?

roditelji djeca porodica

Modrozelene oči na predivnu mamu ili nebeskoplave na tatu? Koje boje očiju može imati vaša beba? To zavisi od kombinacije gena.

Za svaku osobinu je odgovorna grupa gena, a ne samo jedan gen. Tako je i za boju očiju. Recimo, roditelji s crnim, izuzetno tamnim očima, ne treba da očekuju plavooko dijete. Osobe s smeđom kosom i očima, mogu dobiti dijete s plavim očima, ali ipak su češći slučajevi da njihova djeca imaju oči kao i roditelji, odnosno smeđe.

Osobe sa svijetlim očima i kosom, imaju najveće šanse da im i dijete ima plave ili zelene oči. Ako jedan od roditelja ima svjetlosmeđe oči, a drugi plave, onda oči djeteta mogu imati bilo koju od boja.

Istraživači kažu kako su velike usne obično nasljeđene od oca, a da u globalu, djevojčice uvijek više liče na očeve, a dječaci na majke.

Dječaci dobiju od majke jedan hromozom X, koji im određuje izgled, a djevojčice dobiju po jedan X hromozom od oba roditelja. Boja kose takođe prati slična pravila prisutna kod određivanja boje očiju. Tamnije ili svjetlije nijanse zavise od količine melanina.