Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta ginekolozi ne smiju raditi tokom pregleda

ginekolog

Ginekološki pregled definitivno nije na listi najugodnijih, kako fizički tako i psihički.

Mnogim ženama teško je opustiti se u toj situaciji, a ponekad im u tome dodatno odmaže stav ili pristup njihovih ginekologa.

Ginekolozi ne bi smjeli…

1… osuđivati. S ginekolozima razgovaramo o jednom od najintimnijih dijelova života. Moramo biti iskreni tokom pregleda kako bi oni mogli lakše i brže ustanoviti uzrok naših zdravstvenih problema, ali mnoge žene često nisu iskrene zbog straha da će ih njihovi ginekolozi osuđivati.

2… nametati lična uvjerenja. Obavezali su se na čuvanje vašeg zdravlja i pružanje medicinske brige, ali nije u redu da vam na temelju vlastitih uvjerenja govori što smijete ili pak ne smijete raditi. Zapamtite, vaše tijelo je – vaše.

3… ‘pogrdno’ komentirati vaše tijelo. Tačnije, uopće ne ga ne bi trebao komentirati, osim u svrhu medicinskog razgovora. Bilo kakav razgovor o izgledu vašeg tijela koji nije vezan uz vaše zdravlje nije dozvoljen.

4… pregledavati vas bez objašnjenja o tome što rade. Svaka žena zaslužuje znati sve što njen doktor radi u danom trenutku. Upravo detaljna objašnjenja pomažu ženama da se opuste i ključ su što ugodnijeg i bezbolnijeg pregleda. Ukoliko su vaši ginekolozi “zaboravljivi” i ne govore vam što rade, slobodno im postavljajte pitanja vezana uz pregled.