Šta jede čovjek koji planira da živi vječno

Ray-Kurzweil1

Upoznajte Raya Kurzweila. On je glavni inženjer u Googleu, ali pored tehnologije, postoji još nešto što želi da stvori – jako dug život.

Ovaj šezdesetsedmogodišnjak želi da “produži našu dugovječnost u beskraj”, a nedavno je pozvao novinara lista “Financial Times” da doručkuje s njim kako bi mu otkrio šta jede svakoga dana i zašto.

“Ova hrana vas zasiti uz znatno manje kalorija”, tvrdi Kurzweil, a njegov izbor uopšte ne izgleda loše.

Na stolu se nalazi kaša, borovnice, dimljeni losos, skuša, mlijeko od soje sa vanilom, zeleni čaj i crna čokolada.

Borovnice i čokolada imaju antiupalna svojstva i bogati su antioksidansima. Losos je bogat masnim kiselinama i pokazano je da pozitivno utiče na moždane funkcije i smanjuje upalne procese u tijelu.

A, ovo su stvari koje definitivno nećete vidjeti na njegovom stolu. Kurzweil se u širokom luku kloni mesa i radije bira ribu, a takođe je drastično ograničio unos šećera.

Međutim, to nije sve. U njegovoj potrazi za dugovečnošću hrana nije jedini put. On je ranije uzimao 250 različitih pilula dnevno, ali je njihov broj sada uspio da smanji na 100. Njih 30 popije tokom doručka – u pitanju su suplementi koji pružaju podršku njegovom srcu, mozgu ali i seksualnom zdravlju.

Ovo je dio koji će mnogi definitivno znatno teže progutati i svariti, ali ako se ispostavi da je Kurzweil u pravu – za sve postoji prvi put.