Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Business Insider

Šta kada se zarazite, a vakcinisani ste? Evo kakve simptome možete očekivati

Sarajevo: Masovno cijepljenje građana protiv koronavirusa u dvorani Zetra
21.04.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U tijeku je cijepljenje gradjana Kantona Sarajevo starijih od 75 godina u sarajevskoj dvorani Zetra. Do sada je cijepljeno oko 400 gradjana. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Prema podacima se čini da su infekcije blage i često bez simptoma. Ako se govori o delta-soju, radi se o curenju nosa i glavobolji

Vakcina protiv COVID-a djeluje, ali postoje i slučajevi zaraze kod njih, piše Business Insider.

Karlee Camme je, iako potpuno vakcinisana Johnson&Johnson cjepivom, primijetila kako je izgubila miris i okus. Kada se prisjetila događanja, shvatila je da je danima prije pojave ovih simptoma osjetila jak umor, a dodatni su je simptomi uvjerili da se ne radi o običnoj prehladi. Vakcine su prema riječima stručnjaka jako efikasne u sprečavanju pojave ozbiljnih simptoma, ali niti jedna vakcina nije 100 posto učinkovita, pojasnila je dr. Lisa Adams, dekanica na sveučilištu Dartmouth, prenosi ordinacija.hr.

Znamo da postoje i da će postojati slučajevi zaraze i kod vakcinisanih pojedinaca, no sad smo u situaciji kada je vrlo malo virusa u opticaju. Isto tako kod tih će osoba oblik bolesti biti blag, dodala je.

VAKCINE POSTOJE KAKO BI SPRIJEČILE HOSPITALIZACIJU I SMRTNI ISHOD

Dr. Rochelle Walensky, direktor Centra za kontrolu bolesti je rekao kako novi podaci govore da je 99,5 posto smrtnih ishoda kod osoba koje nisu vakcinisane. Od 157 miliona osoba koje su vakcinisane samo je 733 smrtnih slučajeva. Oko 75 posto novih infekcija se javilo kod osoba starijih od 65 godina.

Paul Offit, direktor Dječje bolnice u Americi je dodao kako su vakcine ipak ispunile svoj zadatak. “Cilj je vakcina da vas zaštiti od bolničkog liječenja i smrtnog ishoda. Ako imate blagu infekciju, to nije ništa strašno“, dodao je.

SIMPTOMI INFEKCIJE KOD VAKCINISANIH OSOBA

Prema podacima se čini da su infekcije blage i često bez simptoma. Ako se govori o delta-soju, radi se o curenju nosa i glavobolji.

Masha Gessen, novinar u The New Yorkeru, se također razboljela iako je vakcinisana. Bolest je bila blaga, a simptomi su uključivali curenje nosa, iritacije oka, umor, gubitak mirisa i okusa, ali su svi nestali unutar sedmice dana. Neki su prijavili i zatvor i glavobolju. Nakon što je primio vakcinu Moderna, nakon dva mjeseca se razbolio i Travis Dagenais iz Bostona, koji je patio od simptoma sličnih prehladi, uz temperaturu, pa iako mu je bilo teško, najviše se pitao šta bi se dogodilo da se nije vakcinisao.

“Moramo razumjeti da je 94 ili 95 posto cjepivo sigurno, a ne 100 posto. Ne radi se o zaštitnom oklopu i nevidljivoj sili. Proći to što sam ja prošao je teško, ali ne mogu zamisliti što bi bilo da se nisam vakcinisao“, dodao je u intervjuu za Boston 25 News.

MANJE OPASNI ZA DRUGE

Iako Camme i dalje ima neke od simptoma bolesti, sretna je što nije virus prenijela porodici.

„Moj se partner nije niti vakcinisao, i nije se razbolio, a spavali smo u istom krevetu. Stvar je u tome da se možeš razboljeti nakon vakcine ali virus ne moraš prenijeti na bliske osobe i tako izbjeći osjećaj krivnje, za kojeg pretpostavljam da je grozan“, dodala je.

Osobe koje su dobile COVID iako su potpuno vakcinisane često imaju puno manje virusa u organizmi, što znači i da su manje zarazni, tako barem tvrdi studija provedena u Izraelu. Nekoliko studija je tako pojasnilo kako Pfizerovo cjepivo može biti i do 94 posto učinkovito kod prevencije asimptomatske infekcije šot će smanjiti rizik od prijenosa bolesti.