Šta nakon prevare?

preljuba3444

Nakon prevare oba partnera su, po pravilu, tužna, uplašena i veoma otvorena u pokazivanju osjećanja jedno prema drugom.

Prema riječima beogradske psihologinje Željke Kurjački, da bi se oprostila prevara mora postojati istinsko kajanje sa druge strane i istinska želja da se veza obnovi i ojača. Ali, to je samo početak.

– Slijede mjeseci mnogobrojnih preispitivanja te odluke, iskazivanja ljutnje i povrijeđenosti. Na primjer, kada se život vrati u kolotečinu i partner koji je varao počne da se ponaša kako se inače ponašao, kada njegovi izlivi ljubavi, tuge, kajanja i pažnje koji su se događali kada je prevara razotkrivena, prestanu da budu toliko intenzivni i postanu uobičajeni, povrijeđeni partner može da shvati da zapravo nije oprostio – kaže psihologinja.

Smatra se da su žene sklonije da oproste, mada jedno istraživanje je iznenadilo podatkom da je 67 odsto muškaraca spremno da oprosti supruzi prevaru, dok bi samo 52 odsto žena ostalo sa mužem nakon njegove afere.
Istina je da u ovom slučaju nikom nije lako.

– Mislim da se prevara, ukoliko se odnos nastavi, nikada ne može zaista preboljeti, da uvijek ostane žaoka kada je se sjetimo. Oprostiti znači da nas boli kada se sjetimo, ali da nismo više ljuti, ne osjećamo se nesigurno ili zabrinuto, poniženo. Opraštanje zavisi od ponašanja oba partnera i bolje je prekinuti odnos kada nema izgleda da se takav oprost postigne – upozorava Kurjački.