Šta samo jedna cigareta dnevno radi vašem zdravlju

cigarete

Samo jedna cigareta dnevno dovoljna je da poveća šanse za gotovo 50 posto za obolijevanje od bolesti srca ili srčanog udara.

Istraživanje je pokazalo kako osobe koje su pušile samo jednu cigaretu u 24 sata imaju samo upola manje šanse da će oboljeti u odnosu na osobe koje su pušile 20 cigareta dnevno.

Muškarci koji su pušili jednu cigaretu dnevno imaju tako 46 posto šanse da će imati srčane probleme, dok je taj rizik za žene 41 posto. Istraživanje koje je vodio prof. Allan Hacksaw s instituta UCL Cancer Institute na londonskom sveučilištu pokazuje da ne postoji sigurna granica u pušenju jer i jedna cigareta može načiniti veliku štetu.

– Pušači bi trebali u potpunosti prestati pušiti umjesto smanjivati broj cigareta kako bi smanjili rizik za obolijevanje od srčanih bolesti – kaže prof. Allan Hacksaw.

Iako se smanjivanjem pušenja na samo jednu cigaretu dnevno smanjuje i rizik od obolijevanja od raka pluća na 5 posto, takva situacija nije kada su u pitanju srčane bolesti. –

Ovo je vjerovatno iznenađenje za mnoge, ali postoje objašnjenja zbog čega su tako visoki rizici za srčane bolesti za osobe koje puše samo nekoliko ili jednu cigaretu dnevno – kažu autori istraživanja.