Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta se dešava s vašim tijelom kada svaki dan jedete lubenicu?

lubenica

Lubenica je jedan od razloga što je ljeto većini omiljeno godišnje doba. Sočna i slatka, lubenica je eliksir ljepote i čuvar zdravlja.

Mnogi naravno znaju da se lubenica ubraja u povrće, da može biti izuzetno slatka i da njom na lak način u organizam unesemo veliku količinu tečnosti. Ali, lubenica može da učini mnogo više.

Otkrivamo vam devet važnih blagodeti ovog slatkog povrća.

1. Ljepša koža
Zahvaljujući visokim dozama vitamina A i C, koža ostaje zdrava, a štitit će vas od štetnih UV zraka.

2. Lijepa kosa
Neće samo koža imati koristi od lubenice! Kosa će biti gušća i opadat će u manjoj meri.

3. Poboljšava zdravlje srca
Lubenica je puna citrulina, aminokiseline. U tijelu se pretvara u arginin i opušta krvne sudove. Time se poboljšava protok krvi.

4. Potpomaže rad bubrega
Lubenica isporučuje dosta tečnosti do bubrega i mokraćne bešike – što je važno za odvođenje toksina i otpadnih proizvoda.

5. Poboljšava vid
Bogate su beta-karotenom, što je dobro za vid.

6. Poboljšava zdravlje kostiju
“Jake kosti dolaze od mlijeka”, pričali su nam roditelji. Međutim, za kosti je zdrava i lubenica. Kao i paradajz, i lubenice sadrže likopen, koji smanjuje razvoj osteoporoze, a visoka koncentracija kalcijuma čuva kosti i zglobove.

7. Snižava krtni pritisak
Povišen krvni pritisak dovodi do povećanog rizika od moždanog ili srčanog udara. Konzumiranjem lubenice to se može spriječiti. To je zbog citrulin amino kiseline, koja se nalazi u velikim količinama u lubenici i koja opušta krvne sudove i poboljšava cirkulaciju.

8. Dobra je za mišiće
Lubenice pospešuju oporavak mišića nakon treninga. Ponovo je tu dejstvo citrulina, koji, pored krvnih sudova, opušta i mišiće.

9. Sprečava rak prostate
Ne samo da će muška potencija rasti, zahvaljujući slatkim lubenicama, već ćete učiniti nešto po pitanju prevencije raka prostate. Čak i uz infekciju prostate ili bešike, jedite lubenicu i upala će brzo proći