Šta se dešava u organizmu 20 minuta nakon gašenja cigarete

pusenje – kafic

U duhanskom dimu se nalazi više od 7.500 štetnih hemijskih jedinjenja, među kojima je 80 kancerogenih, za koje je medicinski dokazano da uzrokuju rak. Dospijevaju u svaki dio tijela i odgovorni su za nastanak karcinoma pluća u čak 90 posto slučajeva.

U značajnom procentu izazivaju i karcinom grla, jednjaka, želuca, debelog creva, jetre, pankreasa, grlića materice, bešike… A, kod trećine oboljelih od svih malignih bolesti, duhan je krivac za smrtni ishod. Evo šta se pozitivno dešava u organizmu čim prestanete da pušite…

Samo 20 minuta nakon gašenja cigarete, krvni pritisak i puls se normalizuju, kao i temperatura u rukama i nogama jer duhan blokira cirkulaciju i ubrzava rad srca. Nakon 12 sati od posljednje cigarete, nivo ugljen monoksida opada, a kiseonika raste do normalnog nivoa u krvi.

Već posle dva dana, nervni završeci počinju da se regenerišu, a čulo mirisa i ukusa se polako oporavlja. Istovremeno, bijes i uznemirenje zbog apstinencije od cigarete dostižu vrhunac.

Nakon godinu dana od prestanka pušenja, rizik od svih koronarnih bolesti se dvostruko smanjuje, kao i vjerovatnoća smrtnosti od karcinoma pluća.