Život i zdravlje

Šta se dešava u vašem tijelu kada prestanete pušiti

13/06/2015

Ukoliko ste nedavno prestali pušiti, pa ste zapali u prvu veću krizu, pogledajte samo na koje ste sve načine poboljšali svoj život odvikavanjem od cigareta.

Manje tjeskobe

Iako neki pušači veruju da ih cigareta smiruje, britansko istraživanje potvrdilo je da prestanak pušenja može dugotrajno i značajno smanjiti osjećaj teskobe. Ljudi, koji uspiju da ostave cigarete, manje su tjeskobni nego osobe koje i dalje puše. Štaviše, pomenuto istraživanje, koje je objavljeno u časopisu “British Journal of Psychiatry” otkriva da je kod pušača primjećeno povećanje osjećaja tjeskobe.

Zdrava usna duplja

Izbacivanjem cigareta iz svakodnevnog života imaćete manje problema sa zubima, poput karijesa i bolesti desni, kao i manji rizik od raka oralne šupljine.

Bolji seksualni život

Istraživanja su otkrila povezanost pušenja i smanjenog libida i kod žena i kod muškaraca.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of Sexual Medicine” pokazalo je kako nikotin utječe i na seksualnu želju muškaraca i žena koji ne puše.

Ljepši ten

Ako želite da vaša koža izgleda lijepo i zdravo, riješite se ovog poroka. Pušenje utječe na boju tena, povećava opuštenost kože, a odgovorno je i za bore oko usana.

Samo nakon mesec ipo dana od prestanka pušenja vaša koža će izgledati bolje i ljepše.

Ljepša kosa

Ako volite svoju kosu, vrijeme je da se rešite cigareta. Istraživanja su povezala pušenje s povećanim rizikom od ćelavosti kod muškaraca.

Čak i nakon uzimanja u obzir drugih rizičnih faktora kad je ćelavost u pitanju, poput godina, kontinuirano pušenje u velikim količinama (barem 20 cigareta dnevno) i dalje utječe na povećan rizik od gubitka kose.

Bolje raspoloženje

Prestanak pušenja učiniće vas sretnijom osobom, tvrdi se u istraživanju Univerziteta Braun. Naime, pušači nikad nisu bili sretniji nego kada su prestali da puše, čak iako su se kasnije vratili ovoj navici.

Više svjećica na torti

Bez cigarete žene žive i do deset godina duže u odnosu na žene koje puše cijeli život, tvrdi istraživanje iz 2012. godine. Studija je pokazala i da je kod ljubitelja nikotina postojao veći rizik od preuranjene smrti, čak iako je u pitanju bilo samo nekoliko cigareta dnevno – u pitanju je dvostruko veći rizik nego kod nepušača.

Naučnici sa Univerziteta Oksford su potvrdili da osobe koje prestanu da puše pre 30-ih i 40-ih godina, u prosjeku žive duže i do deset godina.

Više uživanja u hrani

Ako ne volite hranu bez ukusa – nemojte da pušite. Grčko istraživanje iz 2009. godine povezalo je pušenje sa slabijim čulom ukusa i doživljajem hrane.

Više novca

Posljednji, ali ne i manje važan razlog za prestanak pušenja – cigarete će vam doneti znatnu finansijsku uštedu. Pokušajte da npr. samo mjesec dana ostavljate pare za cigarete u posebnu kovertu i bićete iznenađeni koliko ćete novca uštedjeti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.