Život i zdravlje

smrtonosan kao i delta

Šta se do sada zna o novom soju: Ljekari izdali upozorenje u vezi omikrona

12/01/2022

Specijalista anesteziolog i reanimatolog Akelma govorio je za AA, a njegovo svjedočenje značajno je zbog činjenice da je dobio značajnu bitku protiv COVID-19

Informacije o omikronu još uvijek su ograničene. Moguć je još jedan vrhunac kod nevakcinisanih, jer je omikron jednako učinkovit i smrtonosan kao i delta varijanta za nevakcinisane osobe, upozorio je doktor Hakan Akelma, s Univerzitetskog kliničkog centra “Gazi Yasargil” u turskom gradu Diyarbakiru, javlja Anadolu Agency (AA).

Specijalista anesteziolog i reanimatolog Akelma govorio je za AA, a njegovo svjedočenje značajno je zbog činjenice da je dobio značajnu bitku protiv COVID-19.

Akelma je krajem 2020. godine bio zaražen koronavirusom te je nakon pogoršanja stanja liječen na odjelu intenzivne njege bolnice u kojoj je radio. Pojašnjavajući da je na odjelu intenzivne njege ostao 15 dana i kako mu je bilo teško, Akelma je kazao kako sam prošao i shvatio kroz kakvo iskušenje prolaze zaraženi COVID-19.

“Tada sam zapravo shvatio kroz šta ljudi prolaze. Dijelom sam to znao kroz liječenje pacijenata, ali kad sam se razbolio, pobliže sam vidio šta pacijenti zapravo osjećaju. Moj osjećaj empatije još se više povećao”, ispričao je Akelma.

Ističući da su vrhunac delta varijante doživjeli u augustu prošle godine, Akelma je kazao da se kao zdravstveni radnici nastavljaju nemilosrdno boriti protiv epidemije.

U protekloj godini u bolnici u kojoj radi liječeno je oko 2.500 oboljelih od COVID-19.

“Većina ih je bila na intenzivnoj njezi. Oko 20 posto pacijenata izgubilo je život. Imali smo jedan na jedan kontakt s pacijentima i osjetiti njihovu bol. Već dvije godine se borimo s pandemijom i sada smo bolje upoznali bolest, znamo kako se boriti protiv ove bolesti”, kazao je Akelma.

Također je dodao kako je na početku pandemije izgubio i nekoliko svojih kolega doktora te se prisjetio dana kada je plakao na odjelu intenzivne njege.

“Izgubio sam pet mojih prijatelja doktora. Ta bol je bila nepodnošljiva. I ja sam tada imao COVID-19. Kasnije, uvođenjem vakcina, spriječili smo teško oboljenje i smrt naših prijatelja, liječnika i zdravstvenih radnika. To nam je dalo motivaciju”, kazao je Akelma.

Osvrnuo se i na brzo šireću varijantu koronavirusa omikron te kazao kako su se pojavile informacije da omikron ne povećava mnogo broj pacijenata na intenzivnoj njezi. Akelma smatra kako se to ipak ne može sa sigurnošću reći.

“Mislimo da nije ozbiljno, ali možemo naići na još jedan vrhunac kod nevakcinisanih, jer je omikron jednako učinkovit i smrtonosan kao i delta varijanta kod nevakcinisanih osoba, kao i nevakcinisanih osoba koje imaju komorbiditete”, upozorio je doktor Akelma, te dodao:

“Doživjet ćemo vrhunac nevakcinisanih i mislimo da neće biti kuće koju on neće posjetiti. Informacije o omikronu su još uvijek ograničene. Zabrinuti smo zbog povećanja broja oboljelih. Gotovo da neće biti kuće u kojoj bolest neće doći. To može proporcionalno povećati i broj hospitalizacija”.

Akelma je uputio poziv da građani nastave s interesom za vakcinisanje i dovrše vakcinaciju.

“Doživjet ćemo vrhunac nevakcinisanih. Ova bolest će zajedno s omikronom prerasti u pandemiju za nevakcinisane”, zaključio je Akelma.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.