Život i zdravlje

Šta se sve događa vašem tijelu kada prestanete pušiti?

05/06/2015

U cigareti se nalazi 4000 otrova koje dobrovoljno unosimo u svoje tijelo (i još to platimo). Najpoznatiji je nikotin – spoj koji uzrokuje ovisnost. Svjesno osmišljen da nas o nečemu učini ovisnima (cigareti). Zatim su tu razne vrste katrana (oko četrdeset katranskih spojeva) koje oštećuju i uzrokuju rak pluća, ali i brojne druge dišne probleme.
Još neki primjeri: amonijak (koristi se kao dezinfekcijsko sredstvo u toaletima), toluen (industrijsko otapalo), ugljični monoksid (otrovni plin), kadmij (meki metal koji se nalazi u baterijama) i tako sve do brojke 4000!

Osim toga, dodaju se brojne arome i aditivi kako bi ta cigareta bila prihvatljivija. Jer prva cigareta nije ni “ukusna” ni “ugodna”.

Vjerovatno znate kako cigareta utječe na vaše zdravlje, no ako vam treba dodatni poticaj u borbi s nikotinom, pročitajte ovaj članak! Možda će upravo jedan od sljedećih razloga biti onaj koji će vas osvijestiti i potaknuti da konačno završite s ovim porokom.

1. Manje tjeskobe
Iako neki pušači vjeruju kako ih cigareta smiruje, britansko istraživanje potvrdilo je kako prestanak pušenja može dugotrajno i značajno smanjiti osjećaj tjeskobe. Oni koji se uspiju riješiti cigarete manje su tjeskobni nego osobe koje ne uspiju prekinuti ovu ovisnost – kod njih je primijećeno povećanje osjećaja tjeskobe, navodi se u spomenutom istraživanju, objavljenom u časopisu British Journal of Psychiatry.

2. Zdrava oralna šupljina
Izbacivanjem cigareta iz svakodnevnog života imat ćete manje problema sa zubima, poput karijesa i bolesti desni, te manji rizik od raka oralne šupljine.

3. Bolji seksualni život
Istraživanja su pokazala povezanost pušenja i smanjenog libida i kod žena i kod muškaraca. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Sexual Medicine pokazalo je kako nikotin utječe i na seksualnu želju muškaraca i žena koji ne puše.

4. Ljepša koža
Ako želite da vaša koža izgleda lijepo i zdravo, riješite se ovisnosti o nikotinu. Pušenje utječe na boju tena, povećava opuštenost kože, a odgovorno je i za bore oko usana. Podatak koji bi vas moga učvrstiti u odluci da prekinete pušiti: vaša će koža izgledati bolje samo mjesec i pol nakon vašeg “zbogom” cigareti.

5. I kosa ima koristi
Ako volite svoju kosu, vrijeme je da se riješite cigarete. Istraživanja su povezala pušenje s povećanim rizikom od muške ćelavosti. Čak i nakon uzimanja u obzir drugih rizičnih faktora kad je ćelavost u pitanju, poput dobi, kontinuirano pušenje u velikim količinama (barem 20 cigareta dnevno) i dalje utječe na povećan rizik od gubitka kose.

6. Vedri i veseli
Prestanak pušenja učinit će vas sretnijom osobom, tvrdi se u istraživanju Univerziteta Brown. Naime, pušači nikad nisu bili sretniji nego kada su prestajali pušiti, čak i ako su se kasnije vratili ovoj navici.

7. Više svjećica na torti
Bez cigarete žene žive i do deset godina duže u odnosu na žene koje puše cijeli život, tvrdi istraživanje iz 2012. godine. Studija je pokazala i da je kod pušačica postojao veći rizik od preuranjene smrti, čak i ako je u pitanju bilo samo nekoliko cigareta dnevno – u pitanju je dvostruko veći rizik nego kod nepušačica. Osobe koje prestanu pušiti prije srednje dobi u prosjeku time stječu dodatnih deset godina života, potvrdili su stručnjaci Univerziteta Oxford.

8. Bolje šanse za trudnoću
Ako želite zatrudnjeti, jedna od najboljih stvari koju možete učiniti je prestati pušiti. Pušačice imaju 60 posto veći rizik od neplodnosti, u usporedbi s nepušačicama, a pušenje je povezano i sa spontanim pobačajima, tvrdi NBC News.

9. Više užitka u hrani
Ako ne volite hranu bez okusa – nemojte pušiti. Grčko istraživanje iz 2009. godine povezalo je pušenje sa slabijim osjetom i doživljajem hrane.

10. Finansijski oporavak
Posljednji, ali ne i manje važan razlog za prestanak pušenja – cigarete će vam donijeti znatnu finansijsku uštedu!

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.