Riječ stručnjaka

Šta stopala mogu otkriti o vašem zdravlju

Feet of a woman sleeping in bed at home. Legs of a female lying on bed - Indoors

Stručnjaci kažu da žuljevi mogu biti znak neprikladne obuće, ali se ponekad povezuju i s pretilošću te dijabetesom.

Iako o svojim stopalima vjerojatno razmišljate samo kada se želite naručiti na pedikuru, stručnjaci su objavili da vam ona mogu otkriti puno toga o vašem zdravstvenom stanju.

Ispucale pete

Ispucale pete najčešće nisu opasne, već samo ne izgledaju lijepo. No stručnjaci kažu da u težim slučajevima pukotine mogu postati toliko duboke da krvare. Osim što je to bolno, moglo bi izazvati i različite infekcije.

Također, određene skupine ljudi bi se trebale osobito zabrinuti zbog ispucalih peta.

“To uključuje one s osnovnim zdravstvenim stanjima u kojima postoji veći rizik od ozbiljnih oštećenja kože ili infekcija, na primjer onih s dijabetesom. U tim je slučajevima uvijek najbolje razgovarati s liječnikom”, slažu se stručnjaci.

Bunion

Bunion je deformacija nožnog palca. Iako se najčešće povezuje s genetikom, ovo stanje se ranije često povezivalo i s artritisom.

“Tačan uzrok nije poznat, najčešći čimbenici uključuju genetiku, usku obuću, pretjeranu fizičku aktivnost, ravna stopala, artritis, traume ili ozljede i neuromuskularna stanja”, kaže doktorica Dina Gohil.

Hladna stopala

Iako se problem hladnih stopala većinom može riješiti zagrijavanjem, NHS navodi da bi to mogao biti i simptom Raynaudove bolesti. Riječ je stanju koje utječe na vašu cirkulaciju krvi.

“Kad vam je hladno, tjeskobni ste ili pod stresom, prsti na rukama i nogama mogu promijeniti boju”, ističe NHS.

Žuti nokti

Ako su vam nokti na nožnim prstima žuti, vjerovatno imate gljivičnu infekciju. Ako je tako, možda će vaši nokti postati lomljiviji, deblji, promijeniti oblik, pa čak i postati bolni. No liječnik Dawn Harper ističe da žuti nokti mogu biti i samo posljedica pretjeranog lakiranja noktiju.

Osim toga, ako primijetite nešto što izgleda poput modrice ispod nokta, ali ne sjećate se da ste se ozlijedili, važno je provjeriti o čemu je riječ jer se ponekad ispod nokta može razviti rak kože i to zahtijeva hitnu procjenu te liječenje.

Žuljevi

Stručnjaci kažu da žuljevi mogu biti znak neprikladne obuće, ali se ponekad povezuju i s pretilošću te dijabetesom.

Žuljevi se obično javljaju kada koža pokušava zaštititi područje ispod površine od ozljeda, pritiska ili trljanja. Iako najčešće nisu opasni, mogu izazvati iritaciju.

Otekline

NHS navodi da većina slučajeva otečenih nogu prolazi sama od sebe – no ako se ne dogodi, trebali biste posjetiti liječnika opće prakse.

Oticanje u stopalima može biti izazvano nakupljanjem tekućine, što se naziva edemom.

Važno je pripaziti na otekline jer NHS navodi da edem može biti uzrokovan nizom problema, uključujući ozljede, ugrize ili ubode insekata, probleme s bubrezima, jetrom ili srcem, ugruške krvi te infekcije, piše The Sun.