"60 sekundi o koroni"

Šta su nove mutacije koronavirusa i koliko su opasne (VIDEO)

Efektnost trenutno dostupnih vakcina na infekcije novih varijanti koronavirusa se još utvrđuju

Kako se stvaraju nove mutacije virusa, po čemu se razlikuju nove mutacije koronavirusa od originalnog virusa i kako se može spriječiti nastajanje još opasnijih varijanti, objašnjava imunobiolog dr. sci. Senad Divanović u zadnjoj epizodi serijala “60 sekundi o koroni”.

Senad Divanović je završio studiji biologije na DePauw Univerzitetu u SAD-u. Doktorirao je molekularnu i razvojnu biologiju na Cincinnati Univerzitetu u SAD-u. Trenutno radi kao profesor i istraživač u Medicinskom Centru Cincinnati Dječije Bolnice. U svom istraživačkom radu izučava vezu između zaraznih i metaboličkih bolesti, saopćeno je iz Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauke (BHAAAS).

– Svi virusi, pa tako i korona virus, vremenom se mijenjaju i to kroz proces spontanih i konstantnih mutacija. Većina mutacija nema efekta na sam virus. Međutim, što se virus više širi, šanse da nastanu mutacije koje će promijeniti strukturu i ponašanje virusa se povećavaju – kaže Divanović.

Dodaje da su “na ovaj način nastale i nove varijante koronavirusa identifikovane u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu”.

– Dostupni podaci pokazuju da prenosivost nekih od novih varijanti koronevirusa može biti veća od 50 posto u poređenju s originalnim virusom. Ovo predstavlja problem jer ubrzano širenje virusa dovodi do povećanog broja oboljelih, a samim tim i veće opterećenosti zdravstvenih sistema. Efektnost trenutno dostupnih vakcina na infekcije novih varijanti koronavirusa se još utvrđuju, uz bojaznost da bi pojave dodatnih mutacija mogle promijeniti funkciju virusa i uticati na efikasnost vakcina. Iz tih razloga, pored mjera predostrožnosti, vakcinisanje je jedan od glavnih načina da zaustavimo širenje i stvaranje novih mutacija i varijanti korona virusa – kaže Divanović.