Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svalbard

Šta sve krije “Trezor sudnjeg dana” u norveškim planinama

trezor norveska

Svaka jedinica je strogo izolovana i održavana je ekskluzivno za pristup nacionalnim vlasnicima računa, navodi britanski “Guardian”.

U velikom skladištu biljnih sjemena “Svalbard”, u norveškim planinama, čuvaju se uzorci koji mogu da obnove neku vrstu u slučaju njenog nestanka.

Sam “trezor” ulazi 130 metara u ledene planine Norveške, a riječ je o “banci” sjemena koja može da, u slučaju nekog apokaliptičnog događaja, obnovi gotovo sve poznate usjeve na Zemlji.

Skladište je izgrađeno u ledenim površinama i radi već više od šest godina, mada ga i dalje tretiraju kao tajni projekat.

U skladištu se nalazi više od 500.000 uzoraka usjeva.

Svi donatori su više-manje poznati filantropi i zagovornici depopulacije zemlje – najveća elita.

Novac i sjemena daju, između ostalih, “Bill Gates fondacija”, “Fond Rockefeller”, “Monsanto” i “Syngenta”, koji su se odlučili da investiraju u ovaj projekat.

Samo “Bill Gatess fondacija” uložila je oko 30 miliona dolara.

Neki časopisi pisali su u početku da je “banka sjemena” povezana sa najavama apokalipse. Ali, razlozi su mnogo racionalniji.

Cary Fowler nekadašnji izvršni direktor kompanije “Crop Trust”, koja je pomagala u stvaranju skladišta “Svalbard”, objašnjava da je cilj ovog sistema da sačuva raznovrsnost kultura u područjima pogođenim ratom i nemirima.

Takozvani trezor za sudnji dan u vlasništvu je Norveške, međutim, vlada te zemlje nema pristup sadržaju depozita, koji se čuva u komori sa strogo održavanom temperaturom od minus 18 stepeni Celzijusovih.

Sjemena su jedini materijal pohranjen u kutijama i nisu podijeljena ili ugrožena na bilo koji način.

Svaka jedinica je strogo izolovana i održavana je ekskluzivno za pristup nacionalnim vlasnicima računa, navodi britanski “Guardian”.

Norveška, kao se tvrdi, pruža usluge za dobrobit cijele planete omogućavajući da, u slučaju neke katastrofe, specifične virusne bolesti, suše ili nuklearnog rata, budu sačuvana sjemena za obnavljanje onih biljnih vrsta značajnih za ljudsku ishranu.

Zadatak “Svalbarda” je da održava gene sjemena i populacije čovječanstva, koja će do 2100. godine dostići broj od 11 milijardi ljudi.