Život i zdravlje

Šta trebate jesti ako patite od depresije ili nesanice

19/06/2015

Jeste li se ikada pitali kako hrana utječe na vaše raspoloženje? Nutrijenti koje unosite utječu na razinu glukoze i inzulina koji pak utječu na vaše raspoloženje i rasuđivanje, piše Huffington Post.

Ako se nakon ručka često osjećate pospano, pod stresom ili patite od manjka energije to je zato što nakon hranjenja raste razina šećera u krvi i tijelo potiskuje proizvodnju oreksina, hemikalije u vašem mozgu koja je odgovorna za osjećaj budnosti tj. pripravnosti.

Donosimo savjete koje namirnice konzumirati kako biste popravili svoje raspoloženje.

Stres i tjeskoba

Kad ste pod stresom ili se osjećate tjeskobno, jedite čokoladu. Šećer i masti iz čokolade mogu povećati razinu serotonina i endorfina, a kakao će poboljšati vaše raspoloženje i pomoći vam da jasno razmišljate.

Manjak koncentracije

Ako se ne možete koncentrirati, popijte šoljicu kafe, no budite oprezni. Previše kofeina može dovesti do depresije i nesanice kao i promjene raspoloženja.

Nedostatak sna

Patite li od nesanice i kronično ste neispavani, svoje tijelo opskrbite zdravim proteinima koji se nalaze u jajima, piletini ili sardinama. Proteini bogati omega-3 masnim kiselinama utječu na serotonin, kemikaliju koja radi kao neurotransmiter odgovoran za promjene raspoloženje.

Depresija i umor

Lješnjaci su bogati izvor energije koji obiluje brojnim nutrijentima dobrim za zdravlje, a i bogati su mineralima poput mangana, kalija, kalcija, bakra, željeza, magnezija, cinka i selena.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.