Život i zdravlje

Savjeti

Šta uraditi ako vas “boli kosa”?

05/10/2021
Ilustracija/Unsplash

Čini se da treba okriviti proizvode za kosu poput krema, suhih šampona, laka za kos

Znate ono kad danima niste oprali kosu pa je nosite u visokoj punđi da biste prošli još jedan dan bez pranja?

I onda nakon pola radnog dana – kosa počne boljeti! Da, kosa boli. Ko to nije osjetio, ne zna o čemu pričamo. Iako nam logika nalaže da je apsolutno nemoguće da kosa boli, to se dogodi!

Sve počinje od tjemena i “udara” prema kosi. Kako stvari stoje – pola krivice preuzimate sami, a pola krivice vaše tijelo.

Nepranje kose ili prirodno masno tjeme može rezultirati nakupljanjem sebuma pri korijenu tjemena. To uzrokuje upale i svrab, pa i bol. Ako se počešete, potaknut ćete ispuštanje kemikalija zbog koje će se upaliti cijelo tjeme. Dakle, više krvi naći će se u tom dijelu glave pa dolazi do pulsirajuće boli.

Dobro, a zašto onda kosa boli i dan nakon pranja?

Čini se da treba okriviti proizvode za kosu poput krema, suhih šampona, laka za kosu… Ulje i prljavština se skuplja u tim hemikalijama iz proizvoda. Sva sreća bolno tjeme ili kosa mogu se lako riješiti. Perite kosu dovoljno puta sedmično, odnosno ne čekajte sedmicu dana da biste isprali sve proizvode.

Koristite što manje teških proizvoda za kosu koji će je “ugušiti”, izbjegavajte zategnute frizure i koristite šampone koji razgrađuju masti, piše Večernji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.