Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stephen Hawking u posljednjoj knjizi odgovorio na pitanje postoji li Bog

194344003869_Hawking_LFS

U utorak je objavljena posljednja knjiga slavnog fizičara Stephena Hawkinga, koji je preminuo u martu ove godine.

Kako javlja CNN, knjigu pod naslovom “Kratki odgovori na velika pitanja” dovršila je Hawkingova obitelj nakon smrti slavnog naučnika te ona donosi odgovore na pitanja koja je Hawking najčešće dobijao tokom svog života.

Jedno od tih pitanja se, naravno, odnosi i na postojanje Boga.

“Ne postoji Bog. Niko ne upravlja svemirom. Vijekovima se vjerovalo da ljudi s invaliditetom, poput mene, tako žive zbog božjeg prokletstva. Ja preferiram objašnjenje da sve može biti objašnjeno na drugi način, uz pomoć prirodnih zakona”, piše Hawking u svojoj posljednjoj knjizi.

Hawking je, podsjetimo, veći dio svog života patio od ALS-a, neurodegenerativnog poremećaja poznatijeg kao i Gehrigova bolest. Umro je radeći na knjizi koja je objavljena jučer.

Slavni naučnik je u više navrata tokom svog života pisao i objašnjavao zbog čega ne vjeruje u boga, a u njegovoj knjizi ima i zanimljivih odgovora na “veća pitanja” od onoga na ono postoji li Bog ili ne. Tako je, između ostalog, otkrio kako vjeruje da izvan Zemlje postoji inteligentni život.

“Negdje postoje oblici inteligentnog života. Prije nego što pokušamo komunicirati s njima, trebali bismo se još razviti”, piše Hawking u svojoj posljednjoj knjizi.

Naučnik je ostavio otvorenom i mogućnost putovanja kroz vrijeme.

“Putovanje nazad kroz vrijeme, u skladu s našim trenutnim razumijevanjem, ne može biti isključeno”, napisao je Hawking, koji je predvidio da ćemo “u sljedećih stotinu godina biti u stanju putovati bilo gdje u Sunčevom sistemu”, napisao je Hawking.