Stigao odgovor ženi iz BiH koja se žalila da su joj “pobacani peškiri” na plaži: “Lažeš!”

drvenik2

– Trenutno se nalazim u Drveniku na ljetovanju sa svojom bebom od devet mjeseci i sa sestrom i njenom kćerkom. Želim da vas obavijestim o katastrofalnom i bahatom ponašanju lokalnih vlasti prema nama turistima. Naime, komunalni radnici su pokupili i pobacali stvari, ležaljke i peškire moje porodice i drugih turista koji su se nakratko udaljili danas u sedam ujutro, samo dok smo otišli da doručkujemo. Kada smo se vratili, nismo zatekli naše stvari. Da stvar bude gora, sve su pobacali na jednu hrpu ne obavijestivši nas te su poslije tu hrpu prebacili u Gradac. Poslije smo saznali da su bacili invalidska kolica od čovjeka koji je u to vrijeme plivao u moru. Pojedini turisti su slali mailove Turističkoj zajednici Drvenik, ali niko nije odgovorio na njihove žalbe – žali se gospođa koja je na ljetovanje došla iz BiH, a koja se na društvenim mrežama, odakle se podigla medijska prašina, predstavlja kao Ema Uma Pajević.

Gospođa kaže kako se nakratko udaljila kako bi doručkovala, a jednako su, eto, napravili i ostali turisti, jer je uobičajeno doći na ljetovanje, ostaviti svoje stvari na plaži kako bi se nešto prigrizlo, i u roku nekoliko minuta vratiti nazad.

U tu priču ne vjeruje načelnik Općine Gradac Matko Burić i otvoreno kaže kako gospođa laže da je otišla na doručak, a evo i dokaza, piše Slobodna Dalmacija.

– Obično takve akcije provodimo u noćnim satima, od 23 do 2 sata, a ovaj put komunalni su redari to učinili u razdoblju od 5.30 do šest sati. Dakle, gospođa laže da je išla na doručak, jer akcija nije bila u sedam sati. Ovo je, inače, peta po redu akcija koju provodimo sukladno Odluci o komunalnom redu, jer sam mišljenja da je neprihvatljivo da manja grupa turista rezervira mjesto na plaži ostavljajući svoje rekvizite na plaži i time onemogućujući naše djelatnike da očiste plažu. Stvari nisu pobacane, nego su premještene i sačuvane na drugoj lokaciji, ali ispada da i tu vrijedi ona “budi dobar…”, nastavak znate. Upravo zato, ubuduće ćemo striktno primjenjivati odluku koja propisuje oduzimanje stvari i vraćanje uz plaćanje kazne od 250 kuna. Dakle, ako pojedinci koji ostavljaju svoje stvari na plaži, nerijetko zauzimajući velike površine pomorskog dobra (lokaciju u hladu, poluhladu i u suncu), budu željeli svoje stvari natrag, morat će platiti kaznu koja iznosi 500 kuna, odnosno 250 ako plate na licu mjesta – beskompromisan je načelnik Burić. Inače,

Odlukom o komunalnom redu, sukladno uredbi o koncesijskim odobrenjima Republike Hrvatske, takav se prekršaj kažnjava sa 500 do 2000 kuna.

Za tri dana Burić najavljuje još jednu akciju.

– Svi naši gosti su itekako dobrodošli. Ali ako neko misli da je vrjedniji od drugoga, i zauzme deset mjesta, onda može slobodno tražiti drugu destinaciju – kaže Burić.

Na bh. portalima koji su prenijeli ovu priču uglavnom se vide komentari podrške akciji, pa neki pišu kako “uzurpatori” plaže ostave stvari navečer, te ostanu spavati do podne, u kojem periodu plaža bude zauzeta za sve ostale.

Inače, Makarska je također svojedobno najavljivala “okršaj” s turistima koji su skloni rezervisati kvadrate na plaži, no bezuspješno, jer kupače svako jutro zateknu prostrti ručnici i deke. Duž višekilometarske plaže istaknute su u cijeloj Makarskoj samo tri table koje upozoravaju da se radi o prekršaju, pa svakodnevna borba ostaje na kupačima koji mogu biti informisani o svojim pravima, ili ne moraju.

Ako i jesu informisani, druga je odluka da uđu u raspravljanje, za što mnogi nemaju živaca.

Inače, do sada su provedene samo dvije akcije “čišćenja” plaže od peškira. Akciju provode pometači iz Makarskog komunalca, pa s obzirom na njihov redovni angažman rijetko ostane vremena i za uvođenje reda na plažama nad kojima koncesiju ima ovo gradsko poduzeće.