Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

obavljeni testovi

Stiže nova era kontracepcije, kondomi odlaze u istoriju

sokirana (1)

Od ukupnog broja testiranih, deset ih je dobilo lažnu pilulu, radi očekivanog placebo efekta, dok je preostalih 30 dobilo pilulu sličnu ženskoj kontracepcijskoj piluli

Od pedesetih godina prošlog vijeka odgovornost za kontracepciju padala je gotovo isključivo na žene.

Injekcije, tablete, flasteri, gelovi – sredstva su mnogobrojna, a internet je preplavljen informacijama o posljedicama i kontraindikacijama njihove upotrebe.

Na pomolu je revolucionarno otkriće u polju reproduktivnog zdravlja – trenutno se testira muška kontracepcijska pilula koja se uzima jednom dnevno i koja do sada nije imala nikakve negativne efekte tako da bi se relativno skoro mogla pojaviti na tržištu, piše dazeddigital.com.

Istraživanje tablete je uključivalo testiranje 40 muškaraca između 18 i 50 godina.

Od ukupnog broja testiranih, deset ih je dobilo lažnu pilulu, radi očekivanog placebo efekta, dok je preostalih 30 dobilo pilulu sličnu ženskoj kontracepcijskoj piluli koja mijenja hormone i koja se uzima uz jelo tokom 28 dana.

>>> Djevojka pala sa zgrade i poginula snimajući selfie (FOTO)

>>> Krijem od djece čime se bavim, nije ovo lak posao (FOTO)

Lijek testnog naziva 11-beta-MNTDC koristi oblik progesterona koji blokira hormone zadužene za proizvodnju sperme, a sadrži i još jedan element sličan testosteronu koji balansira strukturu muških hormona.

Doktori koji su bili uključeni u istraživanje potvrdili su da je produkcija sperme pala kod onih muškaraca koji su svakodnevno uzimali pilulu. Neki su prijavili nuspojave poput pojave akni, smanjenog libida i glavobolja, ali ništa od navedenog nije smatrano pretjerano ozbiljnim.