Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udobnija uniforma

Stjuardese u patikama umjesto štikli u avionima SkyUp Airlinesa

– Cipele sa štiklama izgledaju lijepo, ne sporim to, ali stopala pate i oteknu do kraja leta. Patike su apsolutno kul – izjavila je Denysenko za Reuters

Alexandrina Denysenko, članica kabinskog osoblja sa sedmogodišnjim iskustvom, kaže da ponekad ne dobije ni minutu slobodnog vremena da sjedne za vrijeme leta i sanja o tome da odmori natečene noge nakon što je satima nosila visoke potpetice.

SkyUp Airlines, ukrajinski avio prijevoznik u privatnom vlasništvu gdje je Denysenko zaposlena, odlučio je stati na kraj štiklama i uskim, kratkim suknjama nakon što je od stjuardesa prikupio povratne informacije o praktičnosti i udobnosti njihovih uniformi i obuće, javlja Sky News.

Nova ženska uniforma kompanije SkyUp sada uključuje bijele tenisice i narandžasto odijelo sašiveno od prozračne tkanine s hlačama i svilenim šalom, a sve je sašiveno u domaćim pogonima. Bijele majice nosit će se umjesto košulja.

– Cipele sa štiklama izgledaju lijepo, ne sporim to, ali stopala pate i oteknu do kraja leta. Patike su apsolutno kul – izjavila je Denysenko za Reuters.

– U slučaju da posada mora obaviti slijetanje u vodu i izvršiti evakuaciju potpetice mogu oštetiti tobogan za hitnu evakuaciju i ne bi bilo baš ugodno plivati u suknji – rekla je.

Kompanija je saopćila da su istraživali historiju uniformi kabinske posade i odlučili da odbace ono što su nazvali “konzervativnim elementima izgleda stjuardesa. Pletenice će sada zamijeniti zategnute punđe ili frizuru s repom”.

– Utvrdili smo da, uprkos činjenici da je imidž kabinskog osoblja vrlo romantiziran, njihov posao zahtijeva mnogo fizičke obuke – rekla je voditeljica marketinškog odjela SkyUp Airlinesa, Marianna Grygorash.