Život i zdravlje

Savjeti stručnjaka

Što jesti kod stomačne viroze ili trovanja hranom?

12/08/2020

Postoje namirnice koje će vam pomoći i umiriti vašu probavu

Svi su barem jednom imali trbušnu virozu ili su se otrovali hranom. Usljed takvih stanja nadraženi želudac potrebno je umiriti, a organizam hidrirati kako biste nadoknadili tečnost izgubljenu najčešćim posljedicama mučnine – povraćanjem ili proljevom.

Neke namirnice potrebno je izbjegavati. Dijetetičarka je otkrila da alkohol, jako kisela i začinjena hrana mogu dodatno iritirati želudac i da ih svakako treba izbjegavati.

Isto tako, postoje namirnice koje će vam pomoći i umiriti vašu probavu.

To su na prvom mjestu banane, riža i dvopek, namirnice koje provjereno zatvaraju.

“Najgora stvar koja se može dogoditi kod želučane viroze ili trovanja hranom je dehidracija. Iznimno je važno nadoknaditi izgubljenu tekućinu. Supe, smoothieji te povrće i voće bogato vodom su jako korisni”, pojašnjava stručnjakinja Jessica Spiro.

Dijetetičarka Therese Bonanni preporučuje kokosovu voda koja je puna kalija i dobar izvor drugih važnih nutrijenata kao što su natrij, magnezij i fosfor.

“Kokosovu vodu smatram prirodnim izvorom elektrolita bez dodanog šećera”, ističe.

Kad osjetite da se oporavljate, posegnite za jogurtom i kefirom kako biste tijelu dali dozu proteina i nadomjestili dobre bakterije u probavnom sistemu, savjetuje Bonanni.

Ako ste osjetljivi na laktozu, možete posegnuti za probiotičkim dodacima prehrani koji su zdravi za probavni trakt.

Također, smoothie spremljen od sojinog mlijeka, voća i orašastog maslaca je odličan izvor proteina koji će vaš organizam jednostavno probaviti.

Pileća juha ili kuhana piletina i puretina također će odlično djelovati na uznemiren želudac i pomoći vam da vratite snagu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.