Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Što obrazovanija djevojka, to više pije alkohol

cure alkosi

Djevojke koje su završile fakultet piju više alkohola od onih koje nisu okačile uramljenu diplomu na zid, tvrdi najnovije istraživanje.

Rezultati istraživanja su pokazali da djevojke sa diplomom gotovo duplo češće piju svakodnevno i spremne su da priznaju da imaju problem sa alkoholom.

Ovaj isti problem imaju i muškarci, ali je povezanost između obrazovanja i konzumiranja alkohola manje jaka.

Do ovih rezultata došla je Londonska škola ekonomije nakon što je pratila na hiljade muškaraca i djevojaka koji su rođeni iste nedjelje tokom 1970. godine.

Ispovijest alkoholičarke: Radije bih umrla nego prestala piti 

“Što su djevojke obrazovanije, to su veće šanse da svakoga dana piju, ali i da same priznaju da imaju problem”, stoji u rezultatima istraživanja.

Žensku sklonost ka alkoholu zapravo je moguće predvidjeti i na osnovu rezultata u školi kada su imale samo pet godina.

Autori ovog istraživanja, Francesca Borgonovi i Maria Huerta vjeruju da postoji nekoliko objašnjenja za ovaj neobičan fenomen.

Obrazovane djevojke dobijaju djecu znatno kasnije u životu, odlažući obaveze koje roditeljstvo nosi sa sobom. Imaju aktivniji društveni život ili rade na poslovima na kojima dominiraju muškarci i njihova kultura konzumiranja alkohola.

Djevojke natapaju tampone alkoholom da im uđe direktno u krv

U istraživanju se tvrdi i da veza između obrazovanja i alkohola proizlazi iz toga što takve djevojke imaju više mogućnosti pred sobom i izlažu se okolnostima koje idu u korist konzumaciji alkohola, a tu su i bolje plaćeni poslovi koji im omogućavaju da svakodnevno piju.

Ipak, u pitanju je izuzetno loša navika koja može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su rak, ciroza jetre, bolesti pluća i kardiovaskularni problemi.