Stogodišnja tradicija: Znate li kako se pravi pita flija? (FOTO)

pita flija (1)

Kosovski Albanci koji su još 1912. godine migrirali u Tursku i dalje njeguju tradiciju pravljenja pite zvane “flija”, tradicionalnog albanskog jela koje se pravi još od davnina, piše Anadolu Agency (AA).

Pita flija radi se od tankog tijesta, vrhnja i začina, a stoljetnu tradiciju i danas čuvaju Albanci u Tokatu, provinciji u sjevernom dijelu Turske.

Zbog zahtjevne pripreme ne prave je baš često i uglavnom kada je su u pitanju gosti. Pita se ispod sača peče oko tri sata. Sastoji se od osam slojeva tijesta. Pravi se tako što se drvenom kašikom zamijese brašno i so. Tijesto se odvaja na manje dijelove koji se razvlače. Svaki dio tijesta, koji se reda jedan na drugi, premazuje se maslacem. Bitno je istaći da, zbog toga, i priprema ove pite i jeste tako zahtjevna, da se svaki sloj tijesta posebno peče, jedan za drugim, kako se slažu.

Predsjednik lokalnog Udruženja za kulturu i pomoć, Nazim Aydin, ispričao je da u selu Kapiagzi u Tokatu uglavnom žive stanovnici s Balkana i Istočne Anadolije.

Prema njegovim riječima, Albanci su u ovo selo došli 1912. godine otkad traju dobri komšijski i familijarni odnosi. Selo je te daleke 1912. godine činilo 75 domaćinstava, da bi danas taj broj iznosio 150.

Govorio je i o tradicionalnom albanskom specijalitetu koji se, kako je kazao, ne pravi često i uvijek, ali je dio kulture ljudi koji su stigli na te prostore.

“Flija se ne pravi uvijek. Riječ je o jelu koje se u biti poslužuje gostima”, pojasnio je Aydin, istakavši da je možda ovo i jedini dio kulture Albanaca od prije 100 godina koja se i danas njeguje i održava.

Mještanka Nazmiye Ozdek (63) poručuje da je pita najukusnija pita Albanaca. Prema njenim riječima, priprema je jako zahtjevna.

“Mnogo volimo ovu pitu. Ovo jedna od omiljenih pita Albanaca”, dodala je ova 63-godišnjakinja.