Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stručnjaci otkrivaju kako izgleda zdrava menstruacija

zena-briga3334

Mnoge žene proživljavaju bolne, grčevite menstruacije te dugotrajna krvarenja.

Koliko su muke za vrijeme mjesečnice normalne znaju sve žene. No, ono što ne znaju je to da zapravo tako ne bi trebalo biti. U tim danima bi svaka žena trebala osjetiti slabe bolove i kratkotrajna krvarenja bez ugrušaka. Često liječnici ženama prepisuju hormonske pilule koje će ublažiti strašne simptome, ali ni to nije rješenje budući da svi lijekovi imaju nuspojave te žene različito reagiraju na njih.

Ono što nam liječnici rijetko govore je da i vrsta prehrane veoma utječe na menstrualne cikluse i simptome povezane s mjesečnicom. Jednako tako, najveći “neprijatelj” našega tijela je stres.

“Sve to može uzrokovati problem s prostaglandinima – lipidima koji pomažu obnoviti tkivo od oštećenja i infekcija”, objašnjava Alisa Vitti, osnivačica Centra za hormone Flo living

Jedete li krive masti (kao npr. previše ulja kanole umjesto maslinovog ulja) to može izazvati veću proizvodnju prostaglandina i uzrokovati umanjeno opuštanje i jačanje grčeva. Grčevi za vrijeme menstruacije zapravo pokazuju kako su hormoni neuravnoteženi, a dugoročna primjena hormonskih pilula zahtijeva stalni unos vitaminskih dodataka i pregleda kako ne bi došlo do komplikacija poput bubrežnih kamenaca.

“Sintetički hormoni pilula smanjuju proizvodnju prirodnih hormona našen endokrinog sustava, a može se dogoditi i problem u radu jajnika pogotovo kod žena koje s terapijom krenu u adolescentskoj dobi”, objašnjava Vitti.

Mnoge žene bi rado zamijenile medicinske nadomjestke i uzimale bi prirodna sredstva. Neke studije pokazale su kako dugoročna primjena može uzrokovati nepolodnost. Naravno, stručnjaci ističu problem što se niko ne bavi idiopatskim uzrokom neplodnosti i zašto se događa.

“Umjesto da svi liječnici odmah prepisuju hormonske pilule trebali bismo se baviti zašto neke žene imaju problema s menstruacijom – je li to do hormona? Je li to genetski uvjetovano? Je li to neki poremećaj? A nakon što se utvrde razlozi trebali bismo pronaći prirodan način liječenja i prevencije”, napomenula je liječnica.