Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

turska

Student opere donirao jetru uprkos opasnosti od gubitka glasa (FOTO)

20191106_2_39181657_49203986_Web

Student Univerziteta Mimar Sinan u Istanbulu donirao je tri četvrtine svoje jetre kako bi spasio svog 48-godišnjeg oca Alija Dogana, kojem je u maju dijagnostikovan rak

Student opere Mazlum Dogan (18) iz Istanbula donirao je bolesnom ocu dio jetre, uprkos opasnosti da bi zbog operacije mogao izgubiti glas, javlja Anadolu Agency (AA).

Student Univerziteta Mimar Sinan u Istanbulu donirao je tri četvrtine svoje jetre kako bi spasio svog 48-godišnjeg oca Alija Dogana, kojem je u maju dijagnostikovan rak i kome su ljekari prognozirali još samo mjesec dana života.

Mazlum je insistirao da upravo on bude donor svome ocu, iako se Ali tome protivio.

Nakon pažljive i uspješne transplantacije prošlog avgusta, otac se oporavio, a sin je prošao bez oštećenja dijafragme, a samim tim i glasa.

Mladić je u izjavi za AA rekao da novac i sredstva za život nisu stvari o kojima se treba razmišljati kada je u pitanju zdravlje nekog člana porodice.

“Moj otac je mlada osoba. Još puno toga treba proživjeti i iskusiti”, kazao je 18-godišnji student.

Istakao je da tokom operacije nije oštećena dijafragma, veoma bitan organ za operske pjevače.

“Operacija je bila teška. Transplantacija organa bila je naš put spasa. Znali smo da bi mogli izgubiti oca”, rekao je Mazlum Dogan i dodao da nakon operacije nije imao problema s gornjim dišnim putevima ili dijafragmom.

Kako bi u javnosti podigao svijest o doniranju organa 18-godišnjak je snimio kratki film o toj temi u saradnji s Univerzitetskom bolnicom Gaziosmanpasa gdje je operacija obavljena.

Ponosan djelom svoga sina, otac Ali je izrazio nadu da će primjer njegove porodice pomoći u podizanju svijesti o doniranju organa.

“Sada sam veoma dobro. Sada mogu sanjati i koračati ka budućnosti”, kazao je Ali.

Dr Sisasi Sevmis, šef Odjeljenja za transpataciju organa, pozvao je na veće razumijevanje i osjećajnost kada je u pitanju doniranje organa jer, kako je kazao, “nema ništa prijatnije od davanja života”.