pojašnjenje stručnjaka

Student umro nakon što je pojeo tjesteninu staru 5 dana

tjestenina

Možda ste se, ne znajući, doveli u ozbiljnu opasnost

Jedna od opasnijih stvari koje neki od nas rade na dnevnoj bazi vjerovatno nam uopće nije na “popisu” istih. Riječ je o konzumiranju ostataka hrane – nakuhali ste previše, a ono što je ostalo spremili u frižider za kasnije, zatim i ležerno uživali bez potrebe da ponovno stojite nad štednjakom, piše Slobodna Dalmacija.

No možda ste se, ne znajući, doveli u ozbiljnu opasnost.

Student poznat samo kao A.J. vjerovatno nije ni slutio da su ostaci 5 dana stare tjestenine zadnji obrok koji će pojesti u životu. No upravo je tako i bilo, a o smrti nesretnog 20-godišnjaka pisali su brojni svjetski mediji.

Mladić je skuhanu tjesteninu u umaku držao na svom radnome stolu u plastičnom spremniku. Prošlo je 5 dana od kuhanja i on ju je tek onda odlučio dovršiti, a upravo to je prva greška koju je napravio.

Prema pisanju stručnjaka, naime, ostaci hrane mogu “trajati” ako ih držite u frižideru, ali samo 3-4 dana. No ako ih držite na sobnoj temperaturi, u tek nekoliko sati mogu se razviti opasne kolonije bakterija. Ako niste planirali pojesti hranu u roku od 4 dana, zamrznite je odmah, savjetuju iz Mayo klinike, u protivnome riskirate trovanje hranom.

A nesretni student mislio je da je u pitanju ništa drugo nego “obično” trovanje, budući da je nedugo nakon što je konzumirao tjesteninu sve povratio. Tipični simptomi su uslijedili, na povraćanje se nadovezao proljev, a mučninu koju je osjećao povezao je s čudnim mirisom koji je osjetio nakon što je obrok podgrijao u mikrovalnoj pećnici, a za koji je dotad mislio da je do novog umaka.

Od ostalih simptoma osjećao je i probadajuću bol u trbuhu, koja se širila na prsa, kao i glavobolje kakve nikada nije iskusio. Povraćanje i proljev nisu prestajali, a A.J.-jev cimer prijavio je i kako je njegov kolega proveo čitav dan u WC-u. No stanje još uvijek nije bilo znatnije alarmantno, pa je mladić otišao u krevet prethodno popivši lijek za želudac na bazi aspirina.

Njegovi roditelji pronašli su ga mrtvoga 11 sati kasnije nakon što se nije pojavio na predavanju. Događaj se zbio na jednom sveučilištu u Bruxellesu, prenosi britanski Metro.

Obdukcija je pokazala da je student preminuo od trovanja hranom uzrokovanim bakterijom “bacilus cereus” čije spore razvijaju toksine koji izazivaju povraćanje i proljev. Kako bi si olakšao stanje, A.J. pio je velike količine vode što je u konačnici samo pogoršalo situaciju.

Nakon podrobnih istraživanja ovog tragičnog slučaja, utvrdilo se i da je pojedena hrana bila toliko “otrovna” da je uslijedilo potpuno gašenje funkcija jetre nesretnog mladića. Iako je smrt nastupila još 2008., slučaj se ponovno pokrenuo kada je prije nekoliko dana objavljen detaljan prikaz hemijskih procesa koji su se odvili u tijelu nesretnog mladića.

Stručnjak objašnjava kako je, nažalost, bila fatalna upravo kombinacija gore spomenute bakterije koja je uzrokovala povraćanje, stoga i hipoglikemiju te aspirina iz lijeka za koji je student popio prije spavanja – uparivanje je djelovalo fatalno na jetru pacijenta kojem bi jedino transplatacija pomogla da preživi.

Brojni liječnici, među ostalima i dr. Bernard koji je na svojem YouTube kanalu pregledao slučaj kako bi upozorio brojne koji se svakodnevno odlučuju na sličnu praksu jedenja preostale i neadekvatno čuvane hrane, upozoravaju kako trovanje hranom može biti fatalno.

“Mnogi jedu tjesteninu staru i do nekoliko dana. No ako ju ne držite u hladnjaku, a stajala je vani više od nekoliko sati, najbolje bi bilo da ju bacite”, savjetuje on, prenosi Slobodna Dalmacija.