Studenti pedagoških fakulteta i poljoprivrede najmanje akademski sposobni

mostar studenti (8)

Rezultati američkog istraživanja su pokazali da se studenti koji studiraju matematiku, fiziku, inžinjerstvo ili druge prirodne nauke nalaze među akademski najsposobnijim studentima, javlja Anadolu Agency (AA).

Istraživanje je pokazalo da studenti prirodnih nauka ostvaruju najbolje rezultate u testovima sposobnosti i talenta.

Nakon njih slijede studenti humanističkih nauka, biologije, društvenih nauka i biznisa i ekonomije.

Prema ovom istraživanju, studenti pedagoških fakulteta i studenti poljoprivrede pokazali su se kao najmanje akademski sposobni.

Jonathan Wai, istraživač s američkog Univerziteta Duke, koji je prikupljao podatke iz pet različitih istraživanja, istakao je da su dugi niz godina istraživali povezanost predmete i zanimanja.

U studiji su korišteni podaci američke studije iz 1960. godine u kojoj je učestvovalo više od 400.000 srednjoškolaca u cilju da se napravi registar nacionalnih talenata, kao i podaci dobijeni pomoću vojnih testiranja i primjenom standardnih testova sposobnosti (SAT).

Rezultati istraživača sa Univerziteta Duke pokazuju da posljednjih godina poslovne i ekonomske studije sve više privlače sposobne studente. Sličan slučaj je i s društvenim naukama, posebno antropologijom i arheologijom.