Život i zdravlje

Studentici zbog parazita oko bilo veličine loptice za golf

18/05/2015

Jedna studentica u Velikoj Britaniji zamalo je ostala slijepa nakon što joj je parazit dospio u oko i jeo joj rožnicu iznutra, piše Daily Mail.

Jessica Greaney (18) mislila je da je dobila infekciju, ali u roku od sedam dana oko joj je pocrvenilo i toliko nateklo da je bilo veličine loptice za golf.

Odmah je primljena u bolnicu gdje su ljekari ustanovili da je u pitanju parazit Acanthamocba Keratitis koji je izjeda oko iznutra i da je velika vjerovatnoća da ostane slijepa.

jessica

Osim toga, parazit može uzrokovati i smrt jer jedući unutrašnjost oka može vrlo lako dospjeti u leđnu moždinu.

Jessica je morala stavljati kapi u oči svakih deset minuta kako bi uništila parazita i zbog toga nije smjela spavati sedam dana.

Njeni problemi su počeli tako što joj se počeo spuštati kapak, pa je mislila da ima infekciju. Nekoliko dana kasnije ljekari su utvrdili da se radi o čiru, ali je oko i dalje oticalo i postalo je crveno.

Onda su joj dio skinuli skalpelom i poslali na analizu, kada je i utvrđeno da se radi o parazitu koji se može naći u zemlji, kao i pitkoj i morskoj vodi.

Vjeruje se da se ova studentica engleskog jezika na Univerzitetu u Notthinhamu razboljela nakon što je svoje kontaktne leće ostavila pored sudopera, gdje su poprskana vodom iz slavine.

– Jedno sočivo mi je očito bilo veoma kontaminirano, tako da je parazit preživio na područuju između leće i oka. Kad su me počeli liječiti nisam smjela spavati sedam dana. Četvrti dan sam plakala jer nije bilo nikakvog pomaka. Parazit je i dalje jeo moje oko, a moj imunološki sistem je postepeno slabio zbog nespavanja – kazala je Jessica.

I kad je puštena iz bolnice, morala je uzimati 21 kap dnevno, da bi na kraju oteklina spala, a nestalo je i crvenilo.

Ona je kontaktne leće nosila svega dvije godine i nije bila svjesna šta joj se moglo dogoditi.

– Želim podići svijest ljudi zbog ovog parazita i upozoriti ih da budu oprezni sa svojim sočivima – zaključila je Jessica.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.