Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

klimatske promjene

Studija otkriva dramatično izbjeljivanje koralja na Velikom koraljnom grebenu

koralji

Izbjeljivanje je reakcija na pregrijavanje koralja. Ovi osjetljivi organizmi mogu postojati samo u određenim temperaturnim rasponima

Nova studija otkrila je da su ekstremne klimatske promjene zbog globalnog zatopljenja uzrokovale dramatično izbjeljivanje koralja na Velikom koraljnom grebenu kod obale Australije.

Prema saopćenju za medije Studije koraljnih grebena na australskom univerzitetu James Cook, samo 2 posto koralja na Svjetskoj baštini izbjeglo je izbjeljivanje tijekom posljednja tri desetljeća, prenosi dpa.

Stručnjaci su rekli da je 80 posto grebena suočio sa izbijeljivanjem barem jednom od 2016. godine.

Prema naučnicima, glavni uzrok su klimatske promjene i povezano zagrijavanje oceana.

Glavni autor studije profesor Terry Hughes govorio je o “rekordnim morskim toplinskim valovima koji uzrokuju izbjeljivanje i umiranje koralja”.

Izbjeljivanje je reakcija na pregrijavanje koralja. Ovi osjetljivi organizmi mogu postojati samo u određenim temperaturnim rasponima.

Hughes je upozorio da je pet masovnih izbjeljivanja od 1998. godine veoma prorijedilo Veliki koraljni greben.

– Prvi put, 2020. godine, vidjeli smo jako izbjeljivanje po cijeloj dužini grebena – u dijelovima sjeverne, središnje i posebno južne regije – rekao je.

Veliki koraljni greben uz istočnu obalu Australije proteže se na više od 340.000 kvadratnih kilometara i može se vidjeti golim okom iz svemira.

Hughes je istaknuo da se, “ironično,” objavljivanje studije poklapa sa svjetskom klimatskom konferencijom COP26 u Glasgowu.

Hughes i drugi autori zahtijevali su drastično smanjenje emisija stakleničkih plinova od strane svih zemalja.

– To je od vitalnog značaja za budućnost koraljnih grebena i za stotine miliona ljudi koji ovise o njima – dodao je.