Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stvoren umjetni embrij miša, mogao bi se razviti u pravu životinju

mis

Naučnici  univerziteta Cambridge uspjeli su po prvi put u historiji stvoriti “anatomski tačan” embrij miša, prenose mediji.

Iako naglašavaju da se embrij nikako ne bi mogao razviti u pravu životinju, jedan od naučnika  tvrdi da će to u budućnosti “bez sumnje biti moguće”.

Embrij je nastao kombiniranjem dviju različitih vrsta matičnih stanica koje se mogu pretvoriti u bilo kakvo tkivo potrebno za razvoj životinje, od mozga do stanica kože. Jedan tip stanica formira fetus, a drugi se razvija u posteljicu, opisano je u časopisu Science.

Istom tehnikom mogao bi se stvoriti i ljudski embrij, što bi moglo pomoći naučnicima da otkriju razloge zbog kojih se neki embriji ne razviju u potpunosti u maternici.

Istražiteljica Sarah Harrison rekla je kako “definitivno treba istražiti mogućnost” korištenja ljudskih stanica kako bi se stvorila slična struktura.

-To bi bio samo model, ne prava stvar… ali moglo bi biti nešto što će nam pomoći shvatiti razloge prekida trudnoće, rekla je.

– Ovo otkriće omogućuje nam da istražujemo ključnu fazu ljudskog razvoja bez potrebe za proučavanjem prirodnih embrija. Znanje o tome kako se tačno razvoj odvija pomoći će nam u razumijevanju razloga zbog kojih često dođe do greške ili zastoja u razvoju- zaključila je voditeljica istraživanja Magdalena Zernicka-Goetz.