Život i zdravlje

"Belmarsh"

Svadba na pomolu: Julian Assange se želi oženiti u zatvoru

25/11/2021

Par je zaručen niz godina i pokušavaju se vjenčati uprkos sudskom postupku

Julian Assange i njegova partnerica prijavili su namjeru vjenčanja u zatvoru u kojem se nalazi osnivač WikiLeaksa.

Stella Moris rekla je kako se nada da neće biti daljnjeg ometanja njihovih planova za vjenčanje, nakon što je par prethodno optužio upravitelja zatvora i ministra pravosuđa Dominica Raaba da to sprječavaju.

Posjetila je Assangea u srijedu u zatvoru Belmarsh, na jugoistoku Londona, gdje je zatočen dok Sjedinjene Države nastavljaju pravne korake da osiguraju njegovo izručenje kako bi se suočio s optužbama za odavanje vladinih tajni.

“Danas Julian i ja konačno registrujemo našu namjeru da se vjenčamo ovdje u zatvoru Belmarsh. Trebali smo to napraviti prije tri sedmice. Naravno, okolnosti nisu idealne, ali mi je laknulo što je razum prevagnuo i nadam se da više neće biti miješanja u naše vjenčanje.”

“U Velikoj Britaniji svatko ko je dovoljno star, bez obzira na to ko je i odakle je, ima osnovno ljudsko pravo stupiti u brak s kim želi. Ovo pravo je zapisano u zakonu. Julian nije optužen ni za kakav zločin u ovoj zemlji, on ne služi kaznu, njegov zatvor nema nikakvu svrhu osim da produži i pogorša njegovu patnju. Nadam se da će nepravda ove situacije brzo biti okončana kako bismo mogli uživati ​​u braku izvan zidina Belmarsha kada on bude oslobođen.”

Par je zaručen niz godina i pokušavaju se vjenčati uprkos sudskom postupku.

Imaju dvoje djece, sinove Gabriela (4) i Maxa (2).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.